Медици от детската болница „Проф. Иван Митев“ призовават родители да ваксинират децата си според задължителния имунизационен календар.

В съобщение в социалните мрежи от лечебното заведение посочват, че при тях са потвърдени случаи на коклюш при две деца на възраст под 2 месеца, което е рисковано.

„Лекарите от екипа ни съветват родителите да спазват задължителния имунизационен календар, а отлагането на ваксинация за децата да бъде само по медицински причини, след становище на компетентните специалисти. При пропуснати задължителни ваксини да се обърнат към общопрактикуващия лекар за изготвяне на план за имунизация“, пише още в съобщението.

Коклюш или магарешка кашлица е остро инфекциозно заболяване на дихателните пътища, причинено от бактерията Bordetella pertussis. Болестта се предава по въздушнокапков път. Основно възприемчиви към нея са малките деца и подрастващите, но може да засяга и възрастни. Инкубационният период е 1-2 седмици след заразяването.

Клиничната картина се характеризира със суха кашлица, която постепенно се засилва, придружена от отпадналост и повишена телесна температура. Кашлицата придобива пристъпен характер с трудност за овладяване.