Френският президент Еманюел Макрон отново не изключи възможността западни сухопътни войски да бъдат изпратени в Украйна. В интервю за британското издание „Икономист“ той казва: „Ако руснаците пробият фронтовите линии и има искане от Украйна, трябва легитимно да си зададем въпроса“, посочва френският президент пред британския седмичник.

Макрон обаче уточнява, че случаят днес не е такъв.

„Както казах, не изключвам нищо, защото пред нас има човек, който не изключва нищо. Вероятно сме били твърде колебливи при формулирането на границите на нашите действия спрямо някой, който вече няма такива и който е агресор“, завява Макрон, визирайки руския президент Владимир Путин. 

„Да го изключим априори означава да не сме си взели поука от последните две години, когато страните от НАТО първоначално изключваха изпращането на танкове и самолети в Украйна, преди най-накрая да променят решението си“, допълва Еманюел Макрон.

Снимка: Getty Images

В едно ново сравнение френският президент заявява, че Франция е изпратила войски в помощ на африканските държави в Сахел, когато те са поискали помощ.

Той казва още, че Европа не може винаги да разчита на САЩ за отбрана и трябва да се научи да „се подготвя да се защитава сама“.

Интервюто е проведено в Елисейския дворец в Париж на 29 април и е публикувано днес, 2 май. То бе дадено преди посещението на китайския президент Си Дзинпин във Франция през май. Очаква се Макрон да се опита да убеди Си да използва влиянието си върху руския президент Владимир Путин, за да търси прекратяване на пълномащабната война в Украйна.

През последните месеци френският държавен глава става все по-открит защитник на европейската отбрана, като се застъпва за увеличаване на отбранителното производство и военната помощ за Украйна.

Еманюел Макрон предизвика полемика в края на февруари, когато заяви, че изпращането на западни войски в Украйна не бива да се изключва в бъдеще.

Макрон нарече нахлуването на Русия в Украйна „екзистенциално“ за Франция и останалата част от Европа. Той обясни, че намерението му е да има "стратегическа двусмисленост" в отговора на Европа на руското нахлуване в Украйна.

Изказването на френския държавен глава предизвика лавина от коментари от западни лидери, които твърдо отрекоха възможността да бъдат изпратени натовски войници в Украйна.

„Изпращането, макар и на основата на двустранно споразумение, на войски от натовска страна в Украйна означава глобален сблъсък. Означава неимоверно нарастване на риска от ядрен конфликт“, коментира президентът Румен Радев.

Досега Киев не се е обръщал към Запада с молба да изпрати свои войски в Украйна, а вместо това иска увеличаване на доставките на оръжие, което да помогне на украинските войници да отблъснат руската агресия.