Ваксините убиват – вероятно много от вас са срещали този коментар онлайн, особено в социалните мрежи. Антиваксърските настроения през последните години са особено популярни, а след новината, че две новородени бебета са починали от коклюш у нас, обръщаме поглед към имунизационния календар и превенцията.

Коклюшът или магарешката кашлица е напълно предотвратимо заболяване, тъй като за него има ваксина. Тя е популярна у нас с името дифтеткок, което е съкращение от дифтерия, тетанус и коклюш. Имунизацията се прави още на бебетата.

Дифтеткок се поставя на новородени още от втория месец нататък и е с три приема. По-късно се прави реимунизация на 6-годишна възраст.

Ваксината е задължителна в българския имунизационен календар.

В същото когато потърсим информация в интернет за поставянето на тази ваксина, четвъртият резултат, който показва най-разпространената интернет търсачка, е публикация в социалните мрежи, която категорично посочва, че дифтеткок е опасен за здравето.

Снимка: iStock

„Дифтеткокът развива най-много усложнения и създава риска от алергични реакции в организма на детето. Тази ваксина е причината за много детски смърти, съдебни искове и много забрани в европейски страни“, гласи публикацията. В нея се посочва още, че редица европейски страни са се отказали от тази „гърмяща смес от клетки“, заради регистрирани смъртни случаи след нея.

Публикацията е споделена от страница, която твърди, че рекламира здравословен начин на живот.

Снимка: iStock

Българският автор посочва също, че „по данни на СЗО ваксинирането с дифтеткок предизвиква мозъчни нарушения, неврологични спазми и смърт“ – нещо, което липсва от всички официални източници на СЗО.

Разбира се в публикацията се появяват още редица други препратки към стари конспиративни теории, като например, че дифтеткокът е свързан и с енцефалопатиите.

Публикацията сочи още, че ваксината е забранена в Англия, Германия и Холандия. Елементарна проверка показа, че това не е вярно.

На уебсайта на Националната здравна служба на Великобритания откриваме документ, от който разбираме, че дифтеткок ваксината е част от задължителния имунизационен календар.

Ваксината фигурира и в препоръчителния имунизационен календар на Германия. Уточняваме, че там има само една единствена задължителна ваксина. Въпреки това имунизационното покритие в страната е 95% и местните не се замислят дали да ваксинират децата си срещу мистерия, тетанус и коклюш.

Ваксината фигурира и в официалния ваксинационен календар на Холандия.

Друга много разпространена конспиративна теория беше оборена от агенция Ройтерс през 2023 г. Според нея американската Администрация на храните и лекарствата е посочила дифтеткок ваксината като причинител за т.нар. Синдром на внезапната детска смърт.

„Ако СВДП не е свързан с ваксините, защо от Администрацията на храните и лекарствата са го добавили като страничен ефект на ваксината за тетанус, дифтерит и коклюш?“, гласи изключително популярна публикация в Инстаграм от миналата година.

Проверката на Ройтерс установява, че такова нещо няма. Към поста в социалната мрежа вече има предупреждение, че съдържа фалшива информация, но не е премахнат.

Според данни на СЗО 24,1 милиона души в света се заразяват с коклюш, а от тях 160 700 смъртни случая са при деца на възраст под 5 години.

Д-р Христиана Бацелова заяви в ефира на bTV, че у нас 24 000 деца са без всички поставени ваксини дифтеткок. До момента на територията на България са регистрирани 205 случая на магарешка кашлица.