Консултации на президента Румен Радев с групата на „Продължаваме промянатаДемократична България“ преди връчването на първия проучвателен мандат.

На срещата присъстваха Кирил Петков, Николай Денков, Божидар Божанов, Кристина Петкова и Атанас Атанасов.

„Преди изборите заявихте позиция, че ще останете в опозиция и няма да се ангажирате с политика на сглобка с ГЕРБ и ДПС. Ако правителство на ГЕРБ издигне приоритети от вашата предишна програма, ще го подкрепите ли? Означава ли казаното, че вие не може да се ангажирате с реализация на третия мандат? Казвам го, защото има партии, които се ангажират с опит за правителство с третия мандат“, посочи президентът Радев.

„Ако нещо стана ясно през последните три години, е, че е лесно да се свали едно правителство, но е трудно да се състави. ГЕРБ шест пъти получи мандат и нито веднъж не го реализира. Ние съставихме два пъти. Изпълнихме дълга си по отношение на възможностите за реализацията на политиките, които са важни за нас. Те трябва да поемат отговорност и да изпълнят мандатите“, каза бившият министър-председател Николай Денков.

Снимка: БГНЕС

Според него подходът на ГЕРБ е грешен.

„Ние започвахме с разговори за приоритети и програма. Не виждам нищо такова в този случай. Виждам скрити разговори за позиции. При настоящата конфигурация не виждаме как ще реализираме мандат за правителство. Приоритетите ни не са променени, но при тази политическа ситуация не виждаме как ще бъдат реализирани“, допълни той.

Снимка: БГНЕС

Денков е категоричен, че ПП-ДБ има голямо различие с „Възраждане“ относно Европейския съюз и развитието на държавата, което не позволява те да бъдат коалиционни партньори.

„Знаем колко е трудно да съставиш правителство. Два пъти поехме отговорността. Избирателите ясно ни дадоха този път позиция на опозиция. Избирателите дадоха възможността на ГЕРБ за мандат за правителство. Ние ще сме проевропейска и антикорупционна опозиция“, обясни Кирил Петков.

Снимка: БГНЕС

„В публичното пространство се появиха снимки на снайперисти по оградата на двора на Бойко Борисов. Тези мерки са взети от комисия, в която двама от ръководителите са назначени от вас. Ако има заплаха за мандатоносителя, това е опасно за държавата“, каза Атанас Атанасов.

„По принцип имам информация, когато има риск за сигурност за страната. Когато има риск за физическо лице, не бива да става публична информация. Ще говоря със службите за сигурност и ще изискам информация“, отговори държавният глава.