Трябва да има редовно правителство с мандата на ГЕРБ-СДС, но подкрепен от широко мнозинство. Това каза Йордан Цонев от ДПС при президента Румен Радев.

„Ниската избирателна активност е изключително важен проблем, на който трябва да се обърне специално внимание. Това би могло да бъде изходна точка за нашето поведение и решенията ни. Ние вече казахме при откриването на Народното събрание, че за нас тази ниска избирателна активност говори за нарушено доверие към политическите субекти“, посочи той.

Йордан Цонев подчерта, че политиците трябва да се върнат при хората и да решават техните проблеми. Освен това той смята, че обществото не иска нови избори.

„Решението минава през един пълен мандат или поне близко до пълния, за да могат в перспектива да се решават проблемите на хората. В тази връзка, преди да стигнем до приоритетите и програмите, трябва да кажа, че ДПС напълно осъзнава отговорността си пред избирателите за съставяне на редовен кабинет, подкрепян от стабилно мнозинство“, каза още той.   

Въпросът според него е дали другите политически сили разбират всичко това и как точно го разбират. Той подчерта също така, че е редно правителството да се създаде с мантата на първата политическа сила в Народното събрание – ГЕРБ-СДС.

Снимка: bTV

„Логично е да се подкрепи мандата за съставянето на правителството на победителите в тези избори. Още повече, че заявката на по-малките партии за кабинет, защото изпълнението на техния мандат пак ще зависи от първите две политически сили, за да се постигне мнозинство в парламента“, посочи още Йордан Цонев.

Той призова Румен Радев да бъде медиатор, защото „политическите сили имат нужда от сближаване“.

„Нашето очакване към вас е, както винаги, да бъдете на висотата на тази отговорност и да се опитате да обедите всички, че трябва да излезем от тази ситуация. Новини избори не са вариант според българските избиратели“, призова Йордан Цонев държавния глава.

След приключването на консултациите при президента Йордан Цонев каза единствено, че диалогът е бил конструктивен.