В сряда ще се проведат консултациите с последните две парламентарни сили при президента Румен Радев, преди той да връчи първия мандат за съставяне на редовен кабинет.

Радев ще се срещне днес с представители на парламентарните групи на „Има такъв народ“ (ИТН) и новата партия в парламента – „Величие“.

От ИТН на Слави Трифонов вече заявиха готовност да приемат третия мандат.

В понеделник държавният глава прие на разговори първите три формации в 50-ото Народно събрание – ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ще предложи правителство на малцинството. От ДПС дадоха знак, че ще подкрепят предложения от ГЕРБ кабинет. От ПП-ДБ са категорични, че остават в опозиция.

Във вторник Радев се срещна с четвъртата и петата партии в парламента –„Възраждане“ и БСП.

Лидерът на „ВъзражданеКостадин Костадинов заяви, че няма да подкрепят нито правителство на ГЕРБ, нито на ДПС. Готови са обаче да работят в посока за обединяване на всички останали формации в коалиция „Анти ГЕРБ-ДПС“.

Депутатите от БСП също обявиха, че тяхната формация няма да подкрепи нито ГЕРБ, нито ДПС. Те виждат вариант за експертно правителство на националното спасение с третия мандат и са готови да участват в преговори с всички формации за такъв кабинет.

След последните консултации днес се очаква Румен Радев да обяви кога ще връчи първия мандат за съставяне на редовен кабинет в рамките на 50-ото НС.

По закон първият мандат отива при първата политическа сила – ГЕРБ-СДС. Те имат 7 дни, за да го реализират.

Ако не успеят, президентът връчва втория мандат на втората политическа формация – ДПС. Ако и те не успеят, държавният глава сам избира коя да е третата партия, на която да даде мандат.