Лидерът на ДСБ Радан Кънев подаде оставка като говорител на Реформаторския блок. Така той се противопоставя на задкулсни договорки на хора от блока с Бойко Борисов. „Не съм приемал да бъда говорител на г-н Борисов, а на единна и смела алтернатива на грешния път, поет от неговото и следващото управления”, пише Кънев в писмото си.

Вижте пълния текст на заявлението му ТУК.

„Това е хвърляне на камък в блатото на българската политика. И ако този жест има значение, е желание на РБ да бъде алтерантива на това договаряне зад гърба на гражданите. Изборите са за 5 октомври, нека оставим хората да решат кой да управялва”, посочи той пред bTV.

По време на консулатациите при президента миналата седмица Меглена Кунева подкрепи предложената от ДПС и ГЕРБ промяна в бюджета от името на РБ. Според Радан Кънев поведението на Движението „България за гражданите" по време на дебата за бюджета не е било координирано с останалите партьори в блока.

Кънев намекна, че част от реформаторите вече се редят на опашка за постове при Борисов. „Убеден съм, че има и то във всички отделни партии. Боя се, че във всички партии на блока и на това трябва да бъде сложен край. Не със следвателски действия, а със смелост. И да са го правили, блокът е алтенатива на подобни договорки”, категоричен бе Кънев.

Лидерът на „България на гражданите” Меглена Кунева не отговаряше на обажанията на bTV в понеделник.

„Волята на РБ се формира чрез контакти между част от партийните ръководства и ГЕРБ, а лидерството на Блока се осъществява от г-н Бойко Борисов”, подчертава той.

Според Кънев кулминацията на тези процеси е дошла с несъгласуваната подкрепа за ремонт на бюджета, заявена от Меглена Кънева (ДБГ) и Божидар Лукарски (СДС) по време на консултациите при президента преди дни.

„Изпълнителният съвет на Блока е в трайна невъзможност да формира убедителна и силна обща политика. Под въпрос е наличието на обща политическа воля на РБ, за сметка на конюнктурни интереси и баланси без политическо съдържание”, пише в заявлението си Кънев, като посочва, че в периода на евроизборите образът на РБ е бил подменен с този на „традиционна многопартийна коалиция с разностранни и често противоречиви интереси”.

Лидерът на ДСБ посочва още, че част от партньорите в коалицията не подкрепят идеята за обединение в единна политическа сила, а гражданският съвет е изолиран и делегитимиран от партийните ръководства.

Какво е бъдещето на Реформаторския блок?
По думите на Кънев, РБ не може да постигне краткосрочната си цел да бъде алтернатива на днешните парламентарни партии и да консолидира всички български избиратели, които не приемат нито участие на ДПС и БСП във властта, нито еднопартийно управление на Бойко Борисов и ГЕРБ.

„Не съм приемал да бъда говорител на г-н Борисов, а на единна и смела алтернатива на грешния път, поет от неговото и следващото управления. Не съм приемал да бъда кандидат в кампания, чиято цел е да закачи брошка на ревера на ГЕРБ или да постави смокинов лист на очертаващите се срамни коалиции”, пише Кънев, като все пак изразява надежда, че РБ може да се върне към пътя, начертан през юли 2013 г.

Борисов: Всеки се оправдава с мен

"Толкова съм свикнал някой да оправдава неуспеха си с мен, че дори не ми се коментира казаното от г-н Кънев, защото истински се надявам, че Реформаторският блок ще бъде наш партньор", беше лаконичният коментар на Бойко Борисов във Facebook.

 

 

Да си спомним

През юли 2013 г. "Демократи за силна България", "Движение България на гражданите", "Зелените", Народната партия "Свобода и достойнство" и "Синьо единство" подписаха декларация, с която дадоха началото на дясното обединение.

По-късно „Синьо единство” на Надежда Нейнски се отказа от блока заради текста на коалиционното му споразумение, а „Зелените” напуснаха, защото обединението станало предизборно. И в двете политически сили обаче имаше хора със сериозни тежнения към РБ като бившия председател на СДС Мартин Димитров, който напусна „Единство” и отиде в гражданския съвет на блока.

В редиците на реформаторите БЗНС и (след дълго умуване на останалите партии) СДС.

За изненада на социолозите, РБ вкараха депутат в Европейския парламент и то от ДСБ – Светослав Малинов измести с преференция лидера на ДБГ Меглена Кунева. Междувременно, ГЕРБ многократно декларираха, че биха работили с РБ в следващото НС.

Специално за целите на сближаването вдясно беше създаден Института за дясна политика, ръководен от Петър Николов (ДБГ). На кръгла маса, наскоро организирана от организацията, проф. Калин Янакиев от ДСБ заяви, че е дошло „времето за събиране на камъни, а не за разпиляването им”.

Тогава той посочи, че у нас десните партии са две основни групи. Първата е около политическия проект ГЕРБ, която Калин Янакиев определя като народняшка партия. Втората десница е около Реформаторския блок, силно биографично обвързана с годините от 1989 г насам - софийска, интелигентска, свързана със стари дисидентски години, но силно смалила се.