Спекулации около листите за изборите за Европейски парламент са причина за раздялата на „Синьо единство" с Реформаторския блок. Това обяви на пресконференция заместник-председателят на партията Маргарита Бойчева.

От синята формация разкриха позициите си от преговорния процес и междинните протоколи от преговорите с Реформаторския блок. От „Синьо единство" отбелязаха, че са били категорично против участието по право и по служебен път в европейската листа, както на действащите европейски депутати, така и на председателите и заместник-председателите на партииите.

От партията изтъкнаха, че е имало спекулации, идващи включително от средите на Реформаторския блок, че „Синьо единство” е участвала в „пазарлък за европейските избори”.

От партията отхвърлиха подобни твърдения, както и предположенията, че Надежда Нейнски ще бъде част от листата на ГЕРБ. „Синьо единство" не е водила разговори с ГЕРБ за европейската листа”, увери главният секретар на формацията Димитър Иванов.

„За нас ще бъде чест, ако Надежда Нейнски се съгласи да води листата на „Синьо единство", това е нейно лично решение и на партията”, допълни Маргарита Бойчева.
По думите й вотът на европейските избори ще бъде за или против това управление. Вотът за „Синьо единство" ще бъде категоричен вот срещу БСП и ДПС. Ще се опитаме да не изместим фокуса на дебата за мястото на България в ЕС”, отбеляза още зам.-председателят.

„В коалиции на всяка цена няма да участваме, предстои национална конференция на партията на 18 януари”, заяви председателят на „Синьо единство" Христо Панчугов и допълни, че според него „най-чистата форма на явяване е самостоятелно”.

„Оттук нататък страницата Реформаторски блок за "Синьо единство" е затворена. Не припознаваме Реформаторския блок като десен”, декларира Маргарита Бойчева.

От „Синьо единство" са убедени, че „българската десница не се нуждае от пореден модел на подмяната, представен този път като „политическа иновация". Новата политическа алтернатива не можела да се гради със стари цели и стари средства.