Натискът на министъра на здравеопазването върху другите структури от системата не може да се счита за проблем, защото политическото ръководство на МЗ носи отговорност за взетите решения. Това е мнението на бившия здравен министър Петър Москов. В студиото на „Тази сутрин” той посочи, че много пъти е изисквал от ръководството на НЗОК да се съобразява с негови решения и искания.

Повод за коментара му стана съдбата на сегашния шеф на касата проф. Камен Плочев. Кирил Ананиев поиска оставката му заради това, че ръководството на НЗОК е поискало спешна актуализация на бюджета без да се е консултирало с него. От БСП заявиха, че Плочев е обект на политически натиск.

„Касата да е нещо, различно от това да е финансов инструмент, с който се изпълнява здравната политика на държава – това е пагубна идея, която води и до част от проблемите в здравеопазването в България”, категоричен беше Москов.

Проф. Плочев поиска допълнителните средства заради 270 млн. лв. дългове на НЗОК към чужди здравни каси. Според бившия здравен министър няма риск пациенти да бъдат връщани от чужбина, но посочи, че мерки по отношение на задлъжнялостта се вземат от няколко години.

По думите му най-големите разходи са били свързани с радиохирургията и лъчетерапията и в резултат у нас е била доставена „най-модерната за цяла Европа апаратура”. Затова и касата, а след това – и министърът е трябвало първо да направят анализ защо при възможността този тип интервенции да се правят у нас дълговете на НЗОК към чуждите каси продължават да се трупат.

„Министърът е политически овластеното лице и е в своето право да изисква, защото носи отговорността”, категоричен беше Москов.