Вече не ми е забавно, хората, които учредиха „Да, България”, бяха в основата на разбиването на едно бивше дясноцентристко мнозинство РБ-ГЕРБ, за да може на негово място да се яви една нова модерна по европейските разбирания левица. По този начин бившият здравен министър Петър Москов коментира в студиото на „Тази сутрин” призива на ДаБГ за политическо обединение, което да се бори за предсрочни избори.

Москов влезе в предното правителство като зам.-председател на ДСБ, но при разпада на Реформаторския блок заради неспазени от ГЕРБ ангажименти избра да бъде сред тези от дясното обединение, които останаха на власт.

„В миналия мандат на парламента хората останаха с впечатлението, че разликите между ГЕРБ и РБ опират до това дали 4 или 5 прокурори да се избират за ВСС (което всъщност е решаващо за начина, по който функционира кадровият орган на съдебната власт и стана причина част от реформаторите да минат в опозиция – б.р.). Всъщност основните разлики бяха в различната представа за подредба в държавата – че държавата трябва да се върне институционално, регулаторно, финансово в здравеопазването, образованието и сигурността”, посочи Москов.

В същото време той коментира, че ГЕРБ „олевяват” и трябва да има обединена десница с консервативна програма. За целта обаче трябвало време: „Десницата трябва да се преконфигурира и това не става с лепене на парчета от стария РБ”.

„Няма лошо в това, че ДаБГ се позиционира като модерна либерална лявоцентристка алтернатива, каквато БСП не е, но това не е реформаторската десница, от която България има нужда”, посочи Москов.

Според него предсрочен вот сега или би възпроизвел сегашния състав на парламента, или би върнал БСП на власт.

Отговорът на Христо Иванов

"Да, България" не излезе с официална позиция във връзка с изказването на Москов.

В социалните мрежи обаче лидерът Христо Иванов подчерта, че не приема партията му да бъде определяна като лява. "Идеологическата спекулация на Москов е насочена към дразнене на колегите от ДСБ, в нея няма нищо друго. Важната ни разлика с него е отношението към модела "Борисов". Той иска да се договори и приюти в него, ние - да го премахнем", коментира той.

В диалог с културолога проф. Ивайло Дичев бившият правосъден министър допълни: "Опитваме се да се придържаме към центристка позиция, за да можем да послужим за формирането на широк консенсус за институционално преизграждане на държавата. Аз наистина мисля, че това е от решаващо значение и със сигурност е по-важно от доктринерските упражнения, но може и да греша".

Каква е крайната цел? "Водещото при сглобката, която опитваме да направим не е някаква лабораторна идеологическа схема, а конкретен належащ проблем."