Политическа партия "Зелените" напуска Реформаторския блок. Това е решило националното партийно ръководство в сряда вечерта на извънредно заседание. Решението огласи съпредседателят на "Зелените" Борислав Сандов в четвъртък. 16 души от 30 присъстваши са гласували "за".

"След извънредно заседание снощи надделя мнозинството с мнение, че ние трябва да напуснем Реформаторския блок, тъй като се превърна в предизборна коалиция”, каза Сандов.

"Ние нямаме никакво решение, което да ни дава мандат да участваме в такава, нито пък имаме еднакво отношение по темите, например, за европейските избори, които предстоят”, обясни той.

Напускането на "Зелените" беше очаквано, тъй като от партията нямат еднакви виждания за явяване на евроизборите, защото ще разчитат зелените организации в Европа. Останалите партии в блока са разположени в дясната част от политическия спектър.

„Не мога да не коментирам въпросното решение. То не е на Зелените, а на няколко лица, окопали се в ръководството на партията. Лица, които не виждат по-далече от носа си. Лица, за които бъдещето на Зелените е в нещо като кръжец по интереси, а не такова на отговорна политическа сила. И то в този решителен за държавата момент. Лица, чиито лица не видяхме на протестите. Същите лица, заради които през 2010 напуснах и ръководството, и самата партия. Ако тогава ме изгубиха като член, то днес Зелените ме изгубиха и като гласоподавател. Аз оставам в Реформаторския блок. Не като партиен член, като гражданин”, написа по-късно във фейсбук Ясен Атанасов – поет, бивш член на „Зелените” и активен протестиращ.