Дошло е времето за събиране на камъни, а не за разпиляването им. Това заяви проф. Калин Янакиев от ДСБ на кръглата маса „Десницата пред избор”, организирана от новосъздадения Институт за дясна политика (ИДП), предаде БТА.

На събитието присъстваха и депутатите Томислав Дончев (ГЕРБ) и Светослав Малинов (РБ/ДСБ).

Янакиев посочи, че у нас десните партии са две основни групи. Първата е около политическия проект ГЕРБ, която Калин Янакиев определя като народняшка партия. Втората десница е около Реформаторския блок, силно биографично обвързана с годините от 1989 г насам - софийска, интелигентска, свързана със стари дисидентски години, но силно смалила се.

Тези групи, коментира той, са в силен антагонизъм, който трябва да бъде изживян. По думите на известния преподавател от Софийския университет, срещу десницата у нас има а "биографично сантиментално фундаментално ляво, превърнало се в олигархия".

Според социолога Румяна Бъчварова българската десница в електорален план има повече избиратели от левицата, но този потенциал по една или друга причина не може да бъде използван. Голямото ветрило на десните избиратели, образно описа тя, ако не получи своя по-добра организираност, остава разпиляно, не може да се прояви като значим обществен фактор.

Тя подчерта, че разговорът вдясно не трябва да идва след появата на конкретни проблеми за решаване.

„Ясен ангажимент за изчистване на политическата система от корпоративни интереси, операция, която да започне вътре в самите десни партии и да се развива постъпателно”, предложи политологът Ружа Смилова.

Председател на ИДП е Петър Николов от „България на гражданите”, а още от създаването си, организацията декларира като своя цел сближаване на програмите на ГЕРБ и Реформаторския блок с цел бъдещо съвместно управление.