Правителството няма да си отиде току-така, защото има ангажименти пред руския гигант „Газпром” за „Южен поток”. Докато не изпълни ангажиментите си няма да подаде оставка- Тезата е н политологът Огнян Минчев, който я сподели в пред bTV в четвъртък.

Преди два дни правителството съобщи, че консорциум между контролираната от Кремъл компания "Стройтрансгаз" и пет български фирми, близки до управляващите, ще получат поръчката за 3.5 млрд. евро за изграждането на "Южен поток" у нас.

Половината акции в консорциума се държат от "Стройтрансгаз", чийто мажоритарен собственик е Генадий Тимченко, който е в най-близкото обкръжение на Путин. Тимченко е попадна в черния списък на САЩ със санкции спрямо близки до Кремъл лица, отговорни за ескалацията на кризата в Украйна.

Другите 50 процента са на пет български фирми, обединени в акционерно дружество "Газпроект Юг". В него влизат "Промишлено строителство холдинг", зад което стоят фирми, свързани с Делян Пеевски и собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, "Техноекспортстрой", "Главболгарстрой" (ГБС), "Понсстройинженеринг" и "ПСТ Холдинг".

Вчера стана ясно, че Европейската комисия ще предприеме мерки спрямо България заради неспазване на европейските правила в споразуменията за "Южен поток".

От БСП обаче са на друго мнение. Днес депутатът от левицата Явор Куюмждиев заяви пред БНР, че вропейското законодателство не е нарушено . На 13 юни у нас идват експерти от ЕК, с които ще се дискутират тези въпроси.

”Надявам се,че ще ги убедим, че нарушение на европейското законодателство няма. Надявам се, че новият състав на ЕК ще проумее, че "Южен поток" не е руско-български проект, не е услуга на никого, освен на всички южноевропейски страни. Този проект е руско-европейски и това, че минава през България е огромен успех на вече трето поредно правителство”, коментира още той.

Куюмджиев каза, че ”ще защитаваме българските национални интереси до край”.

ДПС 1 и ДПС 2(без цензура)

Огнян Минчев смята, че резултатите от евроизборите не задългават кабинета да се оттегли, но притивното ще е мъка за всичи.

Мнението му е, че БСП има най-голям интерес от предсрочни избори. Според Минчев левицата се е провалила в това, че Станишев формално е на власт, но управлява Доган, а за подкрепата на последния се плаща скъпо

"Откъде тръгна плащането на сметката - първо назначаването на Пеевски, а сега изборите, това е цената, посочи Минчев.

Според него ДПС вече не е балансьор, както е било дълги години. "ДПС, или кръгът около Доган, вече оперира с две партии - ДПС 1 и ДПС 2 (без цензура). Имаме хегемония на Боянския сарай над държава", каза политологът.