Технологичният гигант "Гугъл" дарява стипендии на докторанти от България. Събитието за отпускане на помощта се състоя на специално организиран форум.

Вицепрезидентът на "Гугъл", който е българин, обяви дарението в присъствието на министъра на образованието.  То ще е за докторанти, които се обучават в института "Инсайт" с акцент върху разработки, свързани с изкуствения интелект.

"С удоволствие искам да ви съобщя, че "Гугъл" разширява подкрепата си за "Инсайт" с допълнително финансиране за над един милион долара за общо осем докторски стипендии в рамките на инициативата на "Гугъл Инсайт". Това е четири пъти повече от инвестицията през 2012 г.", посочи вицепрезидентът на компанията Слав Петров.

„Това дарение е едно от най-големите дарения на „Гугъл“ за стипендии за 2024 година в света. „Гугъл“ е избрал именно „Инсайт“, което доказва пред света, че сме институция на световно ниво“, коментира Мартин Вечев, директор на института.

През декември миналата година стана ясно, че "Амазон" - Amazon Web Services, дарява 1 милион щатски долара на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии "Инсайт".

Тогава беше съобщено, че средствата ще бъдат предоставени заради показаните високи резултати и потенциал за растеж, като се предвижда да бъдат използвани за изследвания в областта на формалните методи. С тях ще бъде осигурена и подкрепа за заплати на изследователи, както и стипендии за докторанти и студенти в института.