Не е въпросът кой каква професия е упражнявал, въпросът е кой кого представлява. По този начин правосъдният министър Христо Иванов аргументира от трибуната на парламента позицията си, че в съдийската колегия на ВСС председателите на върховните съдилища не трябва да се броят заедно с професионалната квота т.е. с магистратите, избрани пряко от колегите си.

Той посочи, че председателите на Върховния административен съд и Върховния касационен съд не са станали такива с вота на колегите си, а и също така „често не са съдии”.

„Беше фиксирана целта на това разделение и тя беше да се постигне ситуацията, в която кариерните решения на съдиите да се взимат от състав, в който голямо мнозинство имат съдиите, избрани от съдии”, обясни Иванов.

По думите му има „международен стандарт”, чието неизпълнение ще постави „под сериозна сянка” цялата реформа.

„Няма такъв стандарт за прокуратурата. Трябва да е напълно ясно, че фигурата на главния прокурор е изключително овластена. Призовавам да подкрепите такова разпределение на квотите, каквото беше предвидено с проекта, който беше основа на компромиса през лятото”, каза още Христо Иванов.

Първоначалният вариант, за който той говори, предполага мнозинство на съдиите, избрани от съдии в едната колегия и мнозинство на парламентарната квота – в другата, която се занимава с проблемите на прокурори и следователи. Мотивът е, че държавното обвинение по закон е централизирано и всички прокурори са подчинени на главния.

Реформата не свършва с колегиите

Разделяйки функционално ВСС на самостоятелни колегии, трябва да сме наясно, че реорганизацията на ВСС не изчерпва съдебната реформа, подчерта от трибуната Кирил Цочев от АБВ.

„Въпреки че днес НС гласува поправките в Конституцията, обществото очаква промени в законодателството, които да доведат до спазване на законодателството, намален срок на съдопроизводството и справедлив съдебен процес”, категоричен бе той.

Парламентарната група на АБВ предлага прокурорската колегия да има 11 членове – главният прокурор, 4-ма членове избрани пряко от прокурорите, 1 член избран пряко от следователите и 5-ма членове избрани от НС.

„ПГ на АБВ предлага това преразпределение на квотите в колегиите, с което се постига в най-голяма степен балансът между властите. Не приемаме като подход независимостта на съдийската колегия да се гарантира чрез зависимост от прокурорската”, посочи Кирил Цочев.

  • "Правосъдие за всеки": Захариева няма време и комфорт
  • Борисов: Захариева и Иванов да се захващат за работа
  • Екипът на Христо Иванов отчете 20 години напредък за 1
  • Екатерина Захариева е новият министър на правосъдието
  • Екатерина Захариева се чувства готова за правосъден министър
  • Бъчварова очаква "анекс" към коалицията догодина
  • Пореден протест в подкрепа на съдебната реформа (СНИМКИ)
  • Дискусията за реформата влезе в съдебните зали
  • Румен Петков не вижда смисъл от конституционните промени
  • Национален ден на отворените врати в съда