Отново наводнения заляха части от България след обилните валежи.

Силна буря и проливен дъжд се изля в панагюрското село Поибрене. Водата заля ниви, дворове и мазета. Наводнение са около 10 къщи.

Местните хора се притесняват за реколтата и добитъка си. Водите на река Тополница се вдигнали за секунди след поройния дъжд.

Селото е наводнявано и през 2005 година. Според местните жители не дъждовете, а язовирите край Златарица са били изпуснати.

Друга версия е, че наводнението е причинено от прелял утайник на близко медодобивно предприятие.

От РИОСВ Пазарджик съобщиха че са взели проби за тежки метали които ще станат готови поне след седмица. Дотогава не може да се каже със сигурност какво е отровило рибата.

След пороите от снощи получихме сигнали и за напукани стени на утайници и изпуснати в реките хвостохранилища на още рудодобивни предприятия. Властите обаче отхвърлиха тази опасност.

Проливният дъжд в Сливен е наводнил приземни етажи и мазета в града, съобщиха от Областната дирекция на МВР в града. През изминалото денонощие екипи на районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението" са се отзовали на осем сигнала за отводняване. Оказана е помощ на водач в закъсал автомобил в събрала се над метър вода в района на ЖП гара. Тази нощ и към момента екипи на пожарната отводняват мазета на няколко къщи в село Тополчане, се казва още в съобщението.

В Кърджали язовирите в селата Висока поляна и Мургово са с повишени нива. Започнало контролирано изпускане на водите им.

Бедствено положение е обявено в златишкото село Петрич и частично в Златица. Река Тополница е наводнила къщи в центъра на селото. Отнесен е и малък мост.

Жителите на няколко села в Подбалкана намериха рибата от река Банска Луда Яна измряла след снощния потоп. Подозират че е отровена с тежки метали. От РИОСВ Пазарджик съобщиха че са взели проби, които ще станат готови поне след седмица. Дотогава не може да се каже със сигурност какво е отровило рибата.

На 4 септември, в резултат на интензивните валежи, по-значително ще се повишават нивата на реките Тополовец, Войнишка, Видбул, Арчар, Лом, Цибрица, Огоста, Скът, Вит и Осъм в долното течение, басейнът на р. Янтра в горното течение, р. Русокастренска, р. Средецка, в поречията Тунджа, Марица в горното и средното й течение, Арда в горното й течение, Върбица и Места. На места са възможни внезапни наводнения, предупреждават от екоминистерството.

Водните количества по цялото протежение на река Искър ще се повишат. По-значителни повишения ще има във водосборите на р. Искър, р. Лесновска, р. Банкенска, р. Владайска, р. Батулийска, р. Искрецка, р. Малък Искър и река Златна Панега.

Ако се намирате в засегнати от дъждовете райони, очакваме вашите снимки и видеокадри в рубриката "Аз, репортерът"!

  • Бургас е много по-готов за зимата от миналата година, обяви областният управител
  • След водата в Белозем остана калта
  • Бедствено положение в Белозем след пороите (СНИМКИ)
  • Община Карлово обяви частично бедствено положение заради пороите (СНИМКИ)
  • И Добрич отбелязва годишнина от унищожителното наводнение
  • Втори ден градушка в Ерма река, посевите са унищожени (СНИМКИ)
  • Армията е готова да помага на населението при усложнена обстановка
  • Възможни са повишения на речните нива на места в страната
  • Мездра остава в бедствено положение, чака нови порои
  • Дъждът в Северозападна България спря, разчистват и оценяват щетите