В спешен порядък ГЕРБ и ДПС внесоха промени в закона за БНБ, а с преходните разпоредби - и в тези за омбудсмана и сметната палата. Текстовете предвиждат служебните премиери от тези институции да могат да изпълняват тази функция и да излязат в неплатен отпуск. А това предизвика гнева на опозицията.

Тя веднага контрира, че така се нарушава член 113 от Конституцията, което предвижда, че това е несъвместимо с техните позиции. Но никой не ги чу.

„Виждам, че председателят на парламента не е щастлив от тази глупост. Нарушаването на Конституцията е грях“, коментира Гроздан Караджов от „Има такъв народ“.

„Като е рошава конституционна гарга, да е много рошава“, заяви Петър Петров „Възраждане“.

Нито един депутат от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, които подкрепиха промените, не взе думата - нито веднъж.

„Христо, другарю Иванов, Бойкикин, ела да обясниш, ти баща-чичо-леля на Конституцията“, заяви призов Тошко Йорданов от ИТН.

Така промените бяха приети на първо четене с гласовете на доскорошната сглобка и ДПС. Депутатите си дадоха три дни между първо и второ четене.

А скандали в парламента имаше през целия ден. Осъзнаването, че след конституционните промени ще има 480 депутати, а дублиращите се ще взимат двойни заплати за десетина дни, доведе до известно разкаяние в редиците на ПП-ДБ. Някои потвърдиха, други - отрекоха.

Кой какво коментира - чуйте във видеото.