След обявяването на първите резултати от екзит половете стана ясно, че Делян Пеевски е един от бъдещите български евродепутати. Ще избере ли скандалният депутат от ДПС кариера зад граница е въпрос на време. Ще последва ли нова серия протести заради избора му - вероятно ще стане ясно още тази вечер.

Именно личността на Делян Пеевски предизвиква крайни емоции - от омраза до признание в безспорен професионализъм. Един „наистина активен млад човек" - така описва Пеевски класната му ръководителка от столичната 119-а гимназия, където Делян е търкал един чин със сина на царската говорителка Галя Дичева.

Тази близост, съчетана с амбиция, изстрелват Пеевски начело на младежкото НДСВ през 2001 г. На 21 години шефът на жълтия комсомол е и парламентарен секретар на транспортното министерство, и член на директорския съвет на пристанище Варна.

Така още преди 10 години вестниците се чудят - къде ли ще го отведе този похвален ентусиазъм. Майка му Ирена Кръстева също изживява кариерен възход и става шеф на тотото.

Бащата на Делян Пеевски Славчо Кънчев посочва една силна страна на майката на сина си. „Просто свързва хора, които имат взаимни интереси. Умее. Тя има едно свободно държане, плюс това е начетена. С чужденци кореспондира спокойно, понеже знае езици”, разказа преди време Кънчев пред Канал 3.

„Царят за първи път даде млади хора, току-що завършили средно образование, да покажат на какво са способни." Това казва Делян Пеевски в интервю за близкия тогава до НДСВ вестник „Пари" през 2003 г. С Пеевски тогава разговаря Ани Димитрова. Сега тя е пресаташе на Пламен Орешарски и избягва въпросите за създадената тогава от нея „Алфа Медия Груп" - фирма, управляваща и до сега доста имоти, свързвани с Пеевски.

Впрочем, по документи той въобще не е богат, но още от времето на сделката за зала „Универсиада" бизнес проектите около него са винаги в добри отношения с една банка - Корпоративна търговска банка.

При Тройната коалиция Пеевски вече е в квотата на ДПС. Заема поста заместник-министър, контролиращ Държавния резерв.

През 2007 г. идват лоши дни. В разгара на скандала Очаров-Александров-Пеевски е набеден, че кадрува в „Булгартабак" и губи поста. „Нека да оставаме прокуратурата да работи, смятам, че това ще накара някои хора да ми се извинят”, коментира тогава Пеевски.

Така и става. А междувременно фамилията концентрира все повече и повече медии. Вестниците и телевизиите им хвалят властта и громят падналите. „Искате ГЕРБ да си отидат нали? ГЕРБ ви страхуваха четири години. Страхуваха ли ви ГЕРБ?”, попита Пеевски на предизборно събитие в село Крън, а въпросът му бе последван от скандирания „ДПС! ДПС”, на които той отговори с: „Обичам Ви!"

Миналата година медийният магнат влезе във втория си депутатски мандат с гръм и трясък. „Господин Цветанов, виждам, че много сте изнервен. Много сте изнервен, личи Ви. Не се подсмихвайте, познаваме се добре с Вас!", заяви той при една от няколкото си изяви от парламентарната трибуна преди да престане да ходи в парламента.

Като депутат Делян Славчев Пеевски е подписал един-единствен законопроект. Отсъствал е от пленарна зала 501 пъти. Два пъти е ставал повод за конституционни дела, а повод и за двете дела е избирането му за председател на ДАНС, с мотив - решителност.

Всички червени депутати подозираха за евентуалния ефект, но единствен Янаки Стоилов дръзна да се въздържи.

Отключи се невиждан протест... и феноменът "контрапротест".

Себе си Пеевски защити с писмо, в което се нарече „успял човек на 33". Баща е на момиченце, което се казва Софи-Ирен.

Номинацията на Пеевски бе горещ картоф и БСП и ДПС си го подхвърляха, докато не изстина.

Напролет четири областни структури на ДПС го номинираха за евродепутат. Фаворитът им не членува в партията, тъй като вече 9 години на хартия се води следовател и му тече стаж.

Пеевски е завършил право в Благоевград, с отличие. „Бяхме редовно обучение и по цял ден стояхме във факултета. Никой не го е виждал, не само аз”, разказа преди време съвипускника на Пеевски от ЮЗУ Александър Лазаров.

В Нов български университет, където е следвал неуспешно, новият евродепутат има Отличен 6 по английски език.

  • ЕП със "зелена светлина" за новата Еврокомисия
  • Кристалина Георгиева с големи шансове за важен пост в бъдещата ЕК
  • Кандидат-еврокомисарят Вигенин "зачеркна" шансовете на К.Георгиева
  • Премиерът подкрепи Кристалина Георгиева за първи дипломат на ЕС
  • Официално: Бареков с двете най-скъпи БГ места в европарламента
  • Бареков и Станишев се събраха в ЕП
  • Искра Михайлова кандидат за шеф на Комисията по регионално развитие в ЕП
  • Колко и какви депутати даде България на ЕП?
  • Станишев с втори фалстарт по пътя към ЕП (ОБНОВЕНА)
  • Станишев дезертира в ЕП (ОБНОВЕНА)