1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$63,131.6

КТБ без лиценз, ако няма законодателни промени

Финанси

Управителният съвет на БНБ призова да се създаде специална комисия, която да се занимае с казуса веднага

БНБ днес внесе в Народното събрание доклада за КТБ. Управителният съвет на централната банка призова да се създаде специална комисия с участието на всички парламентарни партии, която да се занимае с казуса веднага след структурирането на новия парламент.

Според централната банка единственият вариант за спасение на трезора са законодателни промени и план за рекапилизиране на КТБ. В противен случай лицензът на банката ще трябва да бъде отнет в началото на ноември.

Данните показват, че 64 % от кредитите отпуснати от КТБ са дадени на холдингови дружества създадени година по-рано. Тези фирми са получили близо 3,5 млрд. лева заеми без да имат реална дейност или обезпечения.

Общо всички кредити, които според доклада на одиторите, едва ли ще се върнат, отварят дупката в КТБ до 4,2 млрд. лв. Според доклада на БНБ в седмицата преди ръководството на КТБ да поиска банката да бъде поставена под специален надзор, оттам са изтеглени над 900 млн. лв.

 

Най-големите загуби, т.е. заеми, които никога няма да се върнат, според доклада се дължат на изтеглените от фирмата на Цветан Василев 206 млн, лева, които не са били върнати седмица по-късно. Окачествени като загуба са и 80 млн лева заем под формата на държавни ценни книжа дадени на дружество, което е в процедура по-несъстоятелност.

Докладът „Събитията и предприетите действия, свързани с „Корпоративна търговска банка” АД и Търговска банка „Виктория” ЕАД” на Българската народна банка съдържа детайлна информация за депутатите за случилото се от 20 юни 2014 г. (датата на поставяне под специален надзор на КТБ) до настоящия момент.

Част от приложената информация за първи път се представя пред народните представители и широката общественост и предоставя в подреден вид подробности за първоначалното финансово състояние на КТБ и ТБ „Виктория”, изводи от новата надзорна проверка в КТБ, комуникацията с основните акционери, както и кореспонденцията на БНБ с Европейската комисия, Европейския банков орган и Международния валутен фонд.

В доклада се съдържа финансова информация за „Корпоративна търговска банка” АД към 31.03.2014 г. и резултатите от последната надзорна инспекция, извършена в банката в периода 20.05.2013 г. - 08.07.2013 г., както и финансова информация за Търговска банка „Виктория” ЕАД към 31.03.2014 г. на база предоставената от самата банка финансова отчетност и резултатите от последната надзорна инспекция към 31.03.2013 г.

В доклада е отделено внимание на целта, обхвата и изводите на надзорната инспекция в КТБ. Очертани са последващите стъпки, които да бъдат предприети, съгласно действащото законодателство, обясниха от БНБ.

„Представянето на тази обширна информация съответства на принципа за откритост и прозрачност в работата на БНБ. Целта е приложеният доклад да хвърли допълнителна светлина върху действията на БНБ, които от самото начало, в тяхната логика и последователност, са подчинени на стриктното следване на действащата законова рамка и процедури”, отбелязват от централната банка.

„БНБ остава на разположение на народните представители със своя експертен потенциал и е готова по всяко време да отговори на допълнителни въпроси и да предостави допълнителна информация в рамките на компетенциите си, включително при разработването на нови законодателни решения, ако 43-тото Народно събрание прецени, че такива са необходими”, заключва БНБ.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии