Държавната субсидия за билети в Софийската филхармония се източва, заяви пред БГНЕС диригентът Илия Михайлов, който твърди, че е бил освободен, след като разгласил порочните практики в институциите. Ръководството отрече и заяви, че ще си търси правата в съда.

Михайлов обяви, че ще сезира ДАНС за схемата, в която е замесена Светлина Терзиева – Ангелова, която е директор на "Фортисимо Фамилия" и съпруга на зам.-градския прокурор на София Чавдар Ангелов.

Диригентът си обяснява липсата на реакции по темата от Министерството на културата с факта, че "един от зам.-министрите на културата, Боил Банов, е приятел на Виктор Стоянов (директорът на филхармонията – б.р.) от служебното правителство”.

Михайлов поясни, че в момента Банов е разследван от прокуратурата и за измама с норвежки фонд. "Нещата са много прости – има трима души, които участват в схемата, а ние свирим пред празни зали, а когато човек си отвори устата, го уволняват", каза диригентът.

Той каза още, че чрез програмите, които финансира, фондация "Америка за България" налага не само творческата линия в Софийската филхармония, но предопределя и кариерното израстване на музикантите.

"В момента Максим Ешкенази е гост-диригент, а предполагам, че от следващата година ще бъде главен диригент. Това е обидно, защото показва, че за да направиш кариера, зад теб трябва да стои "Америка за България", заяви Михайлов.

Като изход от ситуацията диригентът предложи извършването на финансов одит, който бързо ще покаже разминаването между разпродадените билети и празната зала.

Според него трябва да бъде обявен и конкурс за директор на Софийската филхармония. Ако това бъде направено, Виктор Стоянов не може да се яви. Причината е, че е завършил педагогика и няма никакъв управленски опит.

Самият Стоянов разпространи изявление, в което определи казаното от Михайлов като атака.

„Твърденията за „схеми“ в управлението и разходването на финансите на организацията, са лъжа и нелепи. Г-н Михайлов си позволява да прави твърдения, без да цитира никакви факти, което ги прави откровени клевети”, пише директорът и допълва, че „злонамерените изявления” на диригента са опетнили имиджа на музикантите и затова случаят отива в съда.