Главният прокурор призна, че е допусната грешка с разследването на „убийството на Пеевски”. Сотир Цацаров направи това в сряда, малко след като пресцентърът му пусна съобщение, в което заявява, че оттегля протеста срещу освобождаването на тримата обвиняеми.

На първия обвинител в държавата му се наложи да влезе в обяснителен режим и до известна степен прехвърли отговорността за провала на разследващите върху МВР.

Отговорът на вътрешния министър Цветлин Йовчев бе в тона на абсурдността на ситуацията: "Всички действия на МВР са проведени под ръководството на прокуратурата по отношение на повдигане на обвинения срещу определени лица, за които те са имали основания".

Цацаров обясни, че досъдебното производството е започнало по неотложност, т.е първото действие по разследването е било осъществено от МВР, след което прокуратурата е била сигнализирана за действията на полицията.

В разпространеното преди това съобщение от прокуратурата изтъкват, че след анализ е преценено, че няма никакви доказателства за това да е налице обосновано предположение за опит за убийство.

„Да се поддържа такава теза е да се поддържа позиция на процесуален инат, а процесуалният инат е показал, че винаги е вреден”, каза Цацаров.

Според него мотивите на Софийски градски съд (СГС) за освобождаването на Георги Христов, Венцислав Върбанов и Красимир Методиев са ясни и представляват най-точната илюстрация на състоянието на доказателствения материал, който е събран по делото.

„Може да се говори за предприети действия, които са свързани евентуално с опити за организация на нерегламентирано проследяване, на нерегламентирано установяване на местонахождението и движението на въпросното лице, но в никакъв случай не за действия, които са свързани с опит за убийство”, каза той.

На въпрос дали не е късно да бъдат обективни, Цацаров попита: „Не е ли по-добре да си признаем грешката, отколкото всичко това да продължава”, обяви главният прокурор

„Според мен в делото няма каквито и да е доказателства за опит за убийство. Това трябва да си го признаем съвсем ясно”, заключи Цацаров.

  • Набеден за убиец на Пеевски поиска да го види в съда
  • Цветан Василев: По думите им ще ги познаете! И по вестниците!
  • Цветан Василев: Чия заповед изпълнявате Вие, господин гуверньор?
  • Скандалът „Пеевски-Василев” – масло в огъня, довело до банковата криза
  • Семейството на Пеевски с неплатени данъчни задължения
  • На Цацаров му омръзна
  • Фермер пред финансов колапс заради КТБ и блокирани сметки
  • Корпоративна търговска банка или механизмите на Политбюро в икономиката
  • Проблеми за куп институции със сметки в КТБ
  • Пеевски съжалява, че не е бил убит, за да са доволни всички