Общият брой на имигрантите, влезли неправомерно в България, е 9567 души, информира министърът на вътрешните работи и силов вицепремиер Цветлин Йовчев по време на парламентарния блиц контрол в сряда.

В отговор на въпрос на депутата от Коалиция за България Атанас Мерджанов Йовчев посочи, че в арестите се намират 695 чужди граждани без документи за пребиваване в страната, в специалните домове за временно настаняване към МВР са настанени 1078 души, а в домовете на Държавната агенция за бежанците - 4053 души.

От общата статистика остава група от 3741 души, за които в отчета на вътрешния министър не бяха посочени данни.
След като посочи, че „кризата се разраства и ситуацията е изключително сериозна”, Йовчев допълни, че миграционният натиск не намалява, дори на моменти се увеличава. Според данните на МВР през последния месец при опит за влизане в страната са задържани 3500 имигранти. „Капацитетът на местата за настаняване е прехвърлен отдавна”, подчерта министърът.

„Кризата поражда сериозни рискове и заплахи за сигурността на България. Над 39 организации трябва да взаимодействат на плана, приет от Министерски съвет за справяне с кризата. Работим по инициативи за подобряване на комуникацията и сътрудничество”, увери Цветлин Йовчев.

Една от мерките на кабинета „Орешарски” предвижда намаляване на броя на нелегалните имигранти, влизащи в страната, под 1000 души на месец.

Планът на правителството

В плана на правителството за борба с бежанската вълна са поставени седем основни цели: намаляване на броя на нелегалните имигранти, гарантиране на сигурността на българските граждани, както и на ред, сигурност и хуманитарни условия за лицата, които са потърсили убежище в страната.

Четвъртата цел е намаляване броя на бежанците в България, петата цел е самоиздържане на бежанците и социална сигурност за тях, шестата е увеличаване на външните финансови ресурси за изпълняване на тези дейности, а седмата цел е ефективна комуникация с обществото.

До понеделник ще има план за командироване на над 1000 служители на МВР в помощ на граничните полицаи като в рамките на шест месеца ще бъдат командировани 1400 души. Осигурени са необходимите автомобили за усилване на патрулите, подсилва се и контролът върху морската граница.

Работи се по изграждане на тристранен център на границата с Гърция и Турция за да се избегне навлизането на нелегални емигранти на българска територия, информира Йовчев.

Пари и пари от ЕС

Депутатът Атанас Мерджанов попита дали планът за справяне с кризата е подсигурен със средства и дали могат да се очакват допълнителни средства от Европейския съюз.
„Очакваме решение на Европейската комисия за точния размер на помощ, която ще получим за решаване на кризата с нелегалните емигранти”, отговори вицепремиерът. Цветлин Йовчев уточни, че има решение за отпускане на средства на България от Фонда за подпомагане при търсене на убежище в размер на 5,6 милиона евро.

„Имаме планове и разчети за усилените патрули, които ще спират основна част от нелегалните емигранти преди да стигнат българската граница. Имаме изградена ефективна комуникация с партньорските служби. Актуализиран е Националният план за противодействие на тероризма. Взети са конкретни мерки за засилване на критичните инфраструктури на територията на страната. Ежедневно се следи епидемиологичната обстановка”, изреди вицепремиерът.

Той припомни, че страната е получила материална помощ от други три европейски държави.

Противодействие на престъпността

„Имаме създадени планове по отношение на криминалната престъпност. Има засилено полицейско присъствие в местата за настаняване на бежанци. Провежда се специализирана полицейска операция, която ще се провежда всеки ден. Това са засилени проверки на чуждите граждани, които пребивават в местата за настаняване. Проверяват се за наличие на опасни средства”, каза министърът.

„В следващите близо три месеца ще изпитваме остра нужда от разширяване на местата за настаняване на хора, търсещи защита и убежище”, посочи Цветлин Йовчев, който вчера се срещна с жителите на плевенското село Телиш. Хората вдигнаха протест срещу решението в бивше военно поделение на селото да бъде изграден център за бежанци. Притесненията им се зародиха още докато идеята беше само слух, но после намери и официално потвърждение. Подобни протести имаше и в Казанлък.

„Ще трябва да увеличим способностите си да извеждаме принудително тези лица, които нямат право да пребивават в страната. Работи се активно с БЧК и с представители на Върховния комисариат на бежанците”, обясни Йовчев.
Той съобщи още, че правителството подготвя промени в Закона за убежището и бежанците, в който „логиката ще бъде изцяло променена” към настаняване в места от закрит тип.

Нападателят на Виктория

След безуспешната акция на българската полиция по залавянето на нападателя на 20-годишната Виктория Христова, продължила четири дни след нападението в нощта срещу събота, днес вътрешният министър се похвали със залавянето на алжиреца Салахедин бин Аладин като „доказателство за нашето добро сътрудничество с гръцката полиция”.

„Успяхме да задържим лицето и то ще си понесе отговорността”, заяви Цветлин Йовчев, след като полицията всъщност не успя да го задържи. Според министъра обаче операцията по залавянето на Бин Аладин е успешна.

Той благодари на гръцкия вътрешен министър и на гръцката полиция. „Веднага след извършване на престъплението, нападателят е потърсил начини да напусне страната и да премине на гръцка територия.

Потърсил е механизми и начини да направи това, именно поради тази причина се наложи да действаме съвместно с гръцките ни колеги”, посочи вътрешният министър.

  • Еврокомисарят Аврамопулос: Кризата с мигрантите свърши
  • Бежанците, влезли в ЕС през 2015 г. – над 1 млн. души
  • Бъчварова ще настоява за най-високи санкции срещу каналджийството
  • Какво е в дома ти да се настанят изневиделица 50 бежанци
  • България ще бъде "частично изключение" в схемите за разселване на мигрантите в ЕС
  • Полицията задържа още 11 нелегални имигранти в Старозагорско
  • Иранците, избягали от оковите на една безумна власт и сменили вярата си
  • Над 90% от бежанците, получили убежище в България през 2014 г., са сирийци
  • 37 нелегални имигранти бяха заловени на Дунав мост
  • Близо дузина мигранти заловени на влизане у нас