На извънредно заседание Общинският съвет на Казанлък прие декларация за несъгласие да бъде закрита школата на МВР в града. Писмената позиция на местната администрация отхвърля и идеята на територията на общината да бъде разкрит лагер за бежанци.

Решението на общинарите е било взето единодушно, без против и въздържали се. Аргументите в подкрепа на декларацията са акцентирани основно върху значението на школата за създаване и повишаване квалификацията на кадри в системата на МВР, нейното стратегическо разположение в единствения парк на Казанлък и в близост до военното предприятиет "Арсенал".

Центърът за обучение е разположен непосредствено до действащия военен полигон, до погреби на МО и складове с военни съоръжения и взривни материали. Разположен е близо до водоемите на Казанлък, до Казанлъшката тракийска гробница, която се посещава от десетки хиляди туристи от цял свят.

В аргументите се посочва също, че общинската болница МБАЛ "Д-р Христо Стамболски" обслужва на практика населението на 5 общини и няма капацитет да поеме повече пациенти, тя не разполага и с инфекциозно отделение. Освен това от това в Казанлък няма лекар - инфекционист, нито епидемиолог, посочват от общината.

Общинският съвет информира, че ще изпрати декларацията до президента, председателя на парламента, премиера, министъра на вътрешните работи и до академичното ръководство на Академията на МВР–София.

Освен това инициативен комитет, сформиран в Казанлък на 19 октомври, внесе в Общинския съвет предложение за провеждане на местен референдум сред жителите на общината по два въпроса: "1. Да бъде ли закрит ЦСПП към Академията на МВР – гр. Казанлък? и 2. Да бъде ли разкрит на територията на община Казанлък лагер за бежанци или лагер от затворен тип?". Само за два дни бяха събрани над 5000 подписа на граждани от общината в подкрепа на провеждането на референдум.

Междувременно пети ден продължават протестите в общината по въпросите за закриването на школата и откриването на бежански център. В 17.00 часа десетки жители на Казанлък излязоха на централния площад, за да защитят позицията си за запазване на центъра за обучение към МВР и неприемането на бежанци. Проявата започна с концерт.