Най-сериозният проблем след наводненията е опасността за житната реколта. За криза е рано да се говори, но пораженията след валежите са огромни, предаде Виктория Петрова. Земята е мокра, а житото е буквално на земята и е почерняло.

„При това положение надежда има много малко. Ако валежите продължат, там където пшеницата е на земята, започва покълване на зърното на класа и може би тази ситуация ще бъде на 100 процента след няколко дни”, каза за bTV Новините Орлин Панев, зърнопроизводител. Той каза, че се производителите на зърно искат да получат държавна помощ заради щетите.

„Цената на зърното е функция на това, което се предлага на пазара. Няма да има търговец, който да купи почернялото зърно на каквато и да е цена, смята Панев. Той не се ангажира с прогноза за цената на зърното.

Ако в началото на седмицата хлебопроизводителите изчисляваха с колко ще скочи цената на хляба заради поскъпването на тока и газа, то днес те вече се притесняват каква ще е цената на брашното от новата зърнена реколта.

„Определено качествата на брашното ще бъдат засегнати от лошото зърно, което евентуално ще може да се оправя с добавяне на малко повече химия и оскъпяване на самото брашно. Естествено е като се оскъпи цената на основния продукт да се оскъпява и цената на последния продукт - хляба", каза Тошко Няголов, Регионален съюз на хлебарите в Добрич.

В момента брашното за основните видове хляб се търгува на цени от 440 до 500 лева за тон, което пък според производителите означава, че и сега цената на хляба е по-ниска от реалната.

„В момента цената на килограм е между 80 и един лев. Но като тръгнеш по веригата - търговци, тука производителят си работи на ръба на себестойността, а често и под самата себестойност и затова много от колегите, които нямат други дейности си затвориха обектите и не работят", Спиридон Спиридонов, производител на хляб. Фурната на Спиридонов обаче работи и всеки ден произвежда по 5000 хляба.

„Колкото по-качествено е брашното, толкова по-дълготраен, по-мек, по-вкусен става хлябът. Ако реколтата е по-лоша, трайността намалява, качеството на хляба намалява и вкусовите качества също", казва Николай Георгиев, майстор хлебар.

Пред Дарик радио министърът на земеделието обяви, че няма сценарий, при който житото няма да стигне за хляба на българите.

Какви са прогнозите на специалистите в "житницата на България"?

Към момента никой не се ангажира с прогноза за качеството и количеството на пшеницата. Жътвата изостава, имаме да прибираме над 1млн. и 100 хиляди декара пшеница”, каза Митев, директор на Областната дирекция „Земеделие”.