Сладоледът с желиран алкохол не е нещо ново под Слънцето, твърдят специалистите от Института по криобиология. Преди 30 години те патентоват технология за превръщането на вино и спиртни напитки в топчета с размер на 50 стотинки.
„Проф. Фърцов и проф. Цветков разработиха т.нар. "еластични напитки", на базата на червено вино - Каберне Совиньон”. Още през 80-те години, когато летя нашият космонавт се появяват тези "еластични напитки", така че и до днес продължаваме да развиваме идеята”, каза проф. д-р Любка Георгиева, Институт по криобиология и хранителни технологии.
В Космоса умерената доза пиене действа като на Земята - дава енергия и настроение. Ако алкохолът на клечка залее пазара, катаджиите вероятно ще питат шофьорите не колко са пили, а на колко сладоледа са.