Докато десетки литри дъжд се изсипват почти всяка вечер над Добричка област, жители на две села се молят да вали. Причината - в село Благовец и част от село Добрин в месеца имат най-много по пет дни вода. Затова хората се надяват, като вали, да могат с дъждовната вода да напоят поне животните.

В село Благовец живеят 72-ма души, почти всички пенсионери. Безводието от години е част от ежедневието на хората.

„Но тук от няколко месеца, юни месец 21 дена нямаше изобщо вода, изобщо не идва вода, само въздух. Този месец сигурно пак над 20 дена изобщо не идва. Днеска дойде само за 1 час, нямаше голямо налягане, успяхме само да напълним и веднага спря", каза Недка.

„Много трудно се оправяме. Като бабите в легенчета мием, после изплакваме, недоизмито добре, просто се наказваме. И баните ни са така и автоматичните перални, и миенето, всичко е трудно, много, много", допълни Милка Великова.

В селото няма семейство, което да не отглежда животни. Затова събират в бидони дъждовна вода и с нея поят животните. За пиене, за миене и готвене пълнят вода от кладенец, който е на километър разстояние.

„Много е мръсна водата, но няма откъде да вземаме от друго място и от там ходим да вземаме. И като вали, молим се да вали събираме дъждовна вода. Налага се от кладенеца да пием, като не можем да отидем да си купим от друго място и от там се налага да пием вода и да готвим", каза още Недка.

„Тука живеят стари хора, болни хора. Айде, ние сме млади, можем да отидем да впрегнем магарето, много е трудно", коментира още Виолета Митева.

„Бог високо, цар далеко” и няма на кого да се оплачем, казват още потърпевшите. Не помогнали и множеството сигнали, които подавали.

„Крушари отговорят - аварии няма, Красен не помпат. Обаждаме се на Красен - помпим, имате аварии. При кого да отиваме по нататък не знам", заяви Обрешко Йосифов.

От водното дружество обясниха, че проблемът с липсата на вода е по-скоро организационен и в близките дни ще бъде определен кой да носи отговорност както за авариите, така и за водоподаването в тези села. Сега за доставката на вода отговаря подразделение на дружеството в една община, а авариите се отстраняват от подразделение на друга и липсвала координация между тях.