Как се съчетават соул и хип хоп с филми за цялото семейство, твърдост от гетото с холивудски блясък? Тя е пионер в хип хоп индустрията, актриса, пише текстове на песни, имала е собствено токшоу. Притежава звукозаписна фирма, агенция за таланти и козметична серия. Какво липсва на жена като Куин Латифа, която може да се похвали с "Еми", "Грами", номинация за "Оскар" и звезда на Алеята на славата? "Сън", откровеничи талантът в интервю и допълва: "Чувала съм за него – хората говорят. Особено тези, които не работят. Изглежда знаят най-много за съня". Освен да повдигнем рамене, да кажем едно "сън спомен не прави" и да продължим разказа си.

Дейна Илейн Оуенс е родена на 18 март 1970 г. в Нюарк, Ню Джърси

Дъщеря на учителка и полицай, тя твърде скоро се сблъсква с различните страни на ежедневието в големия град – нещо, което по-късно рефлектира върху текстовете и стила й като цяло. Още на 8-годишна възраст нейна братовчедка й лепва прякора latifah (на арабски означава "нежен", "чувствителен"). Доколко е "нежно" момичето показва на баскетболното игрище, където се изявява в началото. Участва и в училищната продукция The Wiz, а започва да рапира в гимназията заедно с групата Ladies Fresh, където освен като рапър се изживява и като бийтбоксър.

Приема името Куин Латифа в колежа

Местен диджей чува демо запис на нейно парче, дава го на Fab Five Freddy (водещ в предаването Yo! MTV Raps), който пък й помага да подпише договор с Tommy Boy Records. Фирмата издава първия албум на Латифа All Hail the Queen, който излиза когато тя е едва на 18 години. Следва Nature of a Sista, издаден през 1991 г. По това време тя вече се снима с Уесли Снайпс за първия си филм "Треска от джунглата" (Jungle Fever).

През 1992 г. братът на певицата умира в инцидент на пътя. Албумът Black Reign, издаден след трагичната случка, е посветен на него. Оттам е и песента U.N.I.T.Y., за която Латифа получава награда "Грами", Освен хип хопа обаче тя не забравя и другата си страст. След няколко епизодични роли,

през 1993 г. се снима в ситкома Living Single

където участва в продължение на пет сезона. В този период се концентрира върху актьорството. През 1996 г. изиграва ролята на банков обирджия в "Накисването" (Set It Off). През същата година бива арестувана, след като в колата й са открити заредено оръжие и марихуана. Признава се за виновна и се отървава само с глоба.

След като през 1997 г. прекратяват снимките на Living Singlе, тя се завръща в звукозаписното студио, за да се захване с новия си албум. Order in the Court излиза през 1998 г. За него изпълнителката взима уроци по пеене и записва дуети с Фейт Еванс и Pras от The Fugees. Продължава и с появите на голям екран – участва в "Сфера" (Sphere) и "Целувката" (Living Out Loud).

Дневното токшоу The Queen Latifah Show дебютира през 1999 г. и е в ефир до 2001 г. През ноември 2002 г. актрисата/певица се сблъсква със закона за втори път. Хващат я да шофира в пияно състояние и получава три години пробация, след като отново се признава за виновна. Инцидентът обаче остава някак незабелязан, заради

невероятното й изпълнение в мюзикъла "Чикаго" (Chicago)

което й носи номинация за "Оскар", "Златен глобус" и БАФТА. Поредното музикално творение The Dana Owens Album излиза през 2004 г., последван от Trav'lin' Light през 2007 г. и Persona от 2009 г. Филмите, които заснема през това време не са един или два. Латифа участва в "Такси" (Taxi) през 2004 г., "Салон за красота" (Beauty Shop от 2005 г.), който продуцира. В "Ледена Епоха: Разтопяването" (Ice Age: The Meltdown) от 2006 г. и "Ледена Епоха: Зората на динозаврите" (Ice Age: Dawn of the Dinosaurs) от 2009 г. дава гласа си на женския мамут Ели.

"Лак за коса" (Hairspray) пък е филмът, в който изиграва Мотормаут Мейбъл. В "Луди пари" (Mad money) си партнира с Даян Кийтън и Кейти Холмс, а в "Тайният живот на пчелите" (The Secret Life of Bees) може да бъде видяна до Дженифър Хъдсън, Алиша Кийс и Дакота Фанинг. През 2010 г. взима участие в "Деня на влюбените" (Valentine’s day), а в "Просто Райт" (Just Wright) отново се изявява и като продуцент.

Знаехте ли, че… Цветнокожите са предпочитани за роли в комедийни филми и сериали. А чували ли сте, че съществува изискване за минимален брой чернокожи в кинопродукция?

Защо пък са тези въпроси в стил "Минута е много"

Простичко – актьорите като Самюел Джаксън и Дензъл Уошингтън се броят на пръстите на двете ръце. Малшанс за останалите кандидати за слава с по-различен цвят на кожата ли? Всеки може да си направи изводи сам.

Лично е мнението, че филми като "Бръснарницата" (Barbershop) или "Агент XXL" (Big Momma's House) са си "черни", а чернокож актьор едва ли би намерил място в "Списъка на Шиндлер" (Schindler's List), например. Явно нашата кралица* е намерила нишата си. Не само в музикалния бизнес, но и в Холивуд. Адмирации.

*Куин (на англ. queen – кралица)