На 25 май ви показахме как в столична караулка има странен неофициален списък с модели и номера на коли, както и с инструкция те да не бъдат спирани за проверка. Причината е, че принадлежат на фирми, които правят дарения на полицията. Тогава един човек разказа историята със скрито лице и променен глас. Защото нямаше право, докато е действащ служител на МВР. Днес Контстантин Иванов е вече бивш полицай от дирекция "Престъпления по пътищата".

"Аз никога не съм се крил, че ще го изкарам този случай наяве. Има сериозно засегнати обществени интереси и като служител на МВР основната ми функция е да защитавам тези обществени интереси. Аз не забравям откъде идва моята заплата. Заплатата идва от българските граждани. Това, което съм свършил, смятам, че ми е задължение по служба", заяви Константин Иванов.

Константин е човекът, който разказва на комисията, проверяваща случая, откъде, как, кога и защо е получил списък с колите на спонсорите на полицията.

"Аз подадох сигнал на 3 май, но до излъчването на репортажа министерството не направи абсолютно нищо. Трябваше да дойдат да видят нашите автомобили, защото списъците бяха вътре в колите, бяха махнати от караулките, защото изтече информация, че вашата телевизия подготвя репортаж по този случай. Да вземат списъците от колите и тогава резултатите щяха да бъдат много по-различни", смята още Константин Иванов.

В действителност проверката протича така - събират 150 полицаи от групата и ги карат да напишат какво знаят по изнесената информация. Само Контстантин Иванов и още един полицай потвърждават и разказват детайлите. Колегите мълчат.

"Аз останах сам не просто срещу 150 човека, аз останах сам срещу държавата. Не трябваше да ме оставят сам. Искам да ги попитам сутрин, когато станат - какво виждат в огледалото? Достойни мъже ли виждат или нещо съвсем друго? Със страх се управлява в цялата система на МВР.  И това нещо си даде плодовете", смята още Константин Иванов.  

Резултатът обаче все пак дойде. Едва след като Европейската комисия критикува практиката МВР да има спонсори тя бе отменена.

Вместо със системата сега Константин се бори с друго.

"В момента съм безработен и си гледам децата вкъщи. Търся си работа, пуснал съм си обяви в интернет. В момента живея трудно, защото нямам пари", разказва Константин Иванов. "Моята жена ме подкрепяше през цялото време. Моите приятели ме подкрепяха. Аз между другото нямам приятели в МВР".
Полицаят напуска след 20 години работа в МВР. Казва, че не е имал особен избор, защото след репортажа е бил подложен на натиск. Дисциплинарните производства срещу него са 5, след като става ясно, че той е човекът, извадил на показ даренията в МВР. Наказан е само за едно нарушение - с година порицание. Причините са различни.

"За това, че не са ме намерили на автомагистрала "Люлин", а всъщност не са ме търсили. Направиха ми и една проверка юни месец, че в 13:30 не са ми били чисти обувките", заяви бившият полицай.

До този момент от пресцентъра на МВР мълчат по въпроса колко и какви са сигналите срещу полицая. Той признава, че е осъден на 100 лева глоба заради това, че през 2001 г. по време на работа е нанесъл лека телесна повреда на пиян шофьор след преследване. Очаква атаки срещу себе си. Въпреки това е убеден, че отново би подал сигнала за даренията, дори и да знае крайния резултат за себе си.

"Полицая не трябва да забравя, че е на улицата, за да защитава обществения интерес. Трябва да знае също, че страхът не означава нищо. Защото заради страха може да не се прибереш вкъщи", категоричен е Константин Иванов.