Домакините твърдят, че не биха се отказали от нея, дори ако се въведе държавен стандарт за консервите в магазина

Въпреки че цените на зеленчуците не падат, а олиото драстично поскъпна, много семейства продължават да разчитат на домашно приготвена зимнина. Във Врачанско домакините твърдят, че не биха се отказали от нея, дори ако се въведе държавен стандарт за консервите в магазина.

Като за края на септември цените на зеленчуците респектират. Счетоводителката Маргарита Иванова използва обедната почивка, за да си купи зарзават за зимнина.

"Като си направа аз нещо, знам, че ми е минало през ръцете, всичко е перфектно, много хубава туршия става”, обяснява Маргарита Иванова.  

Ден по-късно жената приема екипа ни в дома си, за да демонстрира рецептата. Допича с чушкопека последните бройки, приготвя марината с олио, оцет, сол и захар, и прави равносметка.

"Около десет килограма чушки, купих ги на лев и трийсет килограма и приблизително, като сметнем останалите продукти, около 16-17 лева максимум с тока, който съм изгорила. Стават около шест буркана, близо три лева ми излиза един буркан. Според мене не е много. Като че ли нямам доверие на заводски приготвените неща”, казва жената.

Домакинята дори не си е направила труда да сравни цените в магазина. Това, което все пак я притеснява, са чушките от пазара, а следователно и в домашната туршия.

"Те си изглеждат добре чушките, обаче не знам къде са отглеждани, дали са с много нитрати, с прекалено много изкуствени торове, човек просто няма представа”, заключава Маргарита.