В Националния музей в Кабул са били разрушени десетки редки произведения на изкуството и културата по време на петгодишното им управление.

След като Националният музей в афганистанската столица отвори врати, се разкрива печална гледка: скулптури, картини и антични глинени съдове, зверски изпотрошени и унищожени.
Каменни статуи на древни крале, колони с изображения на слонове и картини на кралската фамилия от миналия век са били съсипани от ислямските милиции в началото на тази година, когато те предприеха масирано унищожаване на културно-историческото наследство на Афганистан.

Тогава бяха разрушени и двете статуи на Буда в провинция Бамиан - акт, който предизвика възмущението на международната общност.

По време на управлението си, талибаните издадоха указ, с който всички изображения на човешки същества се смятат за неислямски и трябва да бъдат унищожени.

Служителите на Националния музей в Кабул се надяват отново да го отворят за посещения. Разрушените експонати, обаче са най-тъжният пример за огромните загуби, причинени на афганистанската хилядолетна културна история за повече от две десетилетия войни.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!