Дърводобивната фирма „Експрес 79“, която беше уличена от разследване на bTV в незаконна сеч в горите над Ихтиман, има десетки нарушения, но лицензът ѝ все още не е отнет.

Вчера проверката на Регионалната дирекция по горите (РДГ) и bTV установи, че тя е изсекла незаконно близо 40 кубика дърва над обема, за който има разрешение. Фирмата освен това е секла и в зона, за която няма позволително.

Това съвсем не е първото нарушение на „Експрес 79“. Само преди три седмици същата фирма е хваната в друго сериозно нарушение – отново незаконна сеч в близо 20 зони в гората в Ихтиманско. Последвал е констативен протокол, но не и акт.

От Рeгионалната дирекция по горите обещаха, че ще бъдат съставени актове на нарушителите, но не могат да отговорят защо това не се е случило още предишния път.

Снимка: bTV

Според Александър Дунчев – експерт в програма „Гори“ на WWF, съществуването на фирмата, въпреки нейните множество провинения, е много сериозен проблем.

Само три нарушения са достатъчни лицензът на лесовъда на дадена фирма да бъде отнет. В случая имаме десетки нарушения и въпросът защо тази фирма още работи е изключително сериозен, коментира той.

Оказа се обаче, че отнемането на лиценза не дава гаранция, че фирмата ще бъде спряна.

Емил Митов – главен експерт в РДГ, обясни, че тя може да наеме друг лесовъд, а нейният лиценз остава.

Една от версиите за липсата на наказания е, че върху горските служители се упражнява силен натиск от страна на фирмите за дърводобив.

Снимка: bTV

„Най-често фирмите натискат работниците да извършват нарушения, но единствените, които понасят отговорност реално са работниците. Много често изобщо даже не се пишат актове, защото те падат в съда, когато има много силна фирма отзад“, отбеляза Дунчев.

Според него липсва и прозрачност в избирането на горските ръководни кадри.

Директорите на горските стопанства почти винаги са политически назначени, а при обикновените горски стига само едно обаждане на политик или бизнесмен, за да бъдат отстранени, каза още Дунчев.

Според доклад на неправителствената организация WWF приходите от незаконен дърводобив у нас възлизат на 100 млн. годишно.