Димитър Димитров се е явил на разпит като свидетел сам. От своя страна, зам.-главният прокурор каза, че започва съдебно дело за клевета.

“За проверката най-важно е да се установят оригиналните документи. Дали са достоверни или не - първо трябва да установим тяхната автентичност. Това са два отделни въпроса. На този етап разполагаме само с ксерокопия, надявам се да установим оригиналите”, каза главният прокурор Борис Велчев.

Наблюдаващият проверката прокурор Бойко Найденов каза, че ако по случая се съберат необходимите доказателства, веднага ще бъде образувано и предварително производство. Шефът на спецотдел във Върховната прокуратура допълни, че вече се изслушват обясненията на всички, замесени в този "пореден скандал".

Бойко Найденов: “Не би могло в момента да се експонира, особено в медийното пространство, кой ще бъде викан, кой ще бъде разпитван, какво ще търсим, защото това означава да приключи проверката”.

В прокуратурата освен Христо Манчев, се проверяват самите Димитър Димитров и Мирчо Циганина за злоупотреби в Държавния резерв. Разследването срещу Циганина е от няколко месеца.

Борис Велчев: “Има досъдебно производство срещу въпросния господин и няма да издам особена тайна, ако кажа, че нашите планове са до края на месец юни то да влезе в съда”.

До средата на юни ще приключи и проверката срещу о. з. генерал Димитър Димитров, уточниха от прокуратурата. Случаят ще влезе в съда.

***
Още в началото на януари bTV съобщи, че прокуратурата има реален поглед върху цялата схема за източване на Държавния резерв, действала от 2002 година насам. Тогава в студиото на "Реално", гост беше Станимир Димитров от Софийската градска прокуратура. Той е наблюдаващ прокурор по делата за източване на резерва срещу бившите му началници Димитър Димитров и Станислав Копаров, както и срещу Мирчо Петков, известен като Мирчо Циганина.

Станимир Димитров: “Касае се за престъпна схема, насочена към ощетяване на държавата с хиляди тонове суровини за милиони левове. Неслучайни фирми са кандидатствали с предварителното знание, че ще спечелят определени търгове. Конкретните връзки и обединяващи звена между отделните фирми са установени и ще бъдат отразени в съответния прокурорски акт, когато приключи разследването. По делото са разпитани стотици свидетели, материалите по делото са над 150 тома”.

***
Междувременно Софийската градска прокуратура повдигна още едно обвинение срещу Димитър Димитров. То е за безстопанственост и е към следственото дело срещу него, което започна миналата година. Репортер на bTV се свърза с Димитров по телефона и той призна, че е получил документа с данните за купуване на министри от бившия съдружник на Мирчо Петков - Андрей Смирнов, който има да получава пари от него.

Димитър Димитров: “Разделям този доклад на две части. Първата част се касае за резерва. Вярвам му 100%, защото още преди да съм получил доклада сам стигнах до това. А втората част той я е писал. До колко е истина не знам, аз няколко пъти подчертах, че не мога да твърдя, че това е истина и в какъв процент е истина”.

На въпрос дали знае, че Смирнов има да взима пари от Мирбо Петков, димитров отговори: “Не само Смирно, а и други руснаци. Повече от 22 милиона долара имат да взимат. И те се надяват да си ги получат, затова не са го очистили”.

***
Абсолютно неверни и скалъпени истории се тиражират в национален ефир за платени министри. "Това са измислици и не ме касаят и няма да съдя никого за измислици". Това заяви в парламента министърът на земеделието и горите - Нихат Кабил.

Нихат Кабил: “Някой излиза в една медия, размахва някои неща, обвинява някой човек, който ги е казал някъде, после излиза другият човек днес и казва, че това е абсолютен фалшификат и държа да се направи експертиза”.