Роденият през 1930 година Клифърд Ървинг нашумява в началото на 70-те години, когато взима близо 800 000 долара от издател, за да напише автобиография за ексцентричния милиардер Хауърд Хюз. Ървинг лъже, че има разрешение от Хюз, имитира неговия почерк и дори подписва документите вместо него. Заедно със своя приятел Дик Съскинд , двамата събират цялата налична информация за милиардера и кинолюбител и написват биографията.

Ричард Гиър: “Има много материали за Клифърд Ървинг, той е доста известен. Самият Орсън Уелс е правил филм за него, освен това има неща - книги, писани от самия него, книги за този епизод от живота му. Има всичко. Ние не правим документален филм за него, вие ще видите филма. той е за неща, които са надхвърляли личността на Клифърд”.

Лентата изследва как един човек, цяла индустрия и цяла една нация може да се окажат опиянени от хубава история, пренебрегвайки факта, че тя всъщност никога не се е случила.

Малко преди измислената автобиография да бъде публикувана, Ървинг е разобличен от самия Хюз, който по принцип избягва всякакви обществени прояви. Писателят връща близо 800-те хиляди долара, които е взел от издателствата и прекарва 14 месеца в затвора.

Клифърд Ървинг, който в момента живее в Колорадо, споделя, че няма нищо общо с този филм, въпреки че неговото име се споменава в надписите като консултант.