Според последните изследвания, съдържанието на радий, радон и флуор е в пъти над допустимите норми за питейната вода.

Жителите на Момин проход незаконно прекарали минералната вода до жилищата си чрез връзки към временен водопровод на санаториума. Това установяват от екоминистерството, след като е трябвало да издадат разрешително за водоползване на минералната вода. Радиационните изследвания показват, че общата активност е 2 и половина пъти над допустимите норми за питейна вода. Завишено е и съдържанието на радон и на радий.
Повишението при него е около 9 пъти над допустимото.

Съдържанието на флуор е 5 пъти над допустимото за питейна вода. Има и завишаване на съдържанието на натрий. Високата радиация поразява костната система и зъбите, а високото съдържание на натрий предизвиква високо кръвно налягане, обясниха лекарите.

Радиацията на водата е известна, но това че се ползва за пиене и за домакински цели от доста време е съществувало нелегално.

Поне 150 домакинства са употребявали с години топлата минерална вода, която е опасна и ако се използва за готвене. Здравното министерство ще изследва населението на Момин проход. Вече са разрушени нелегалните връзки към водопровода и помпени съоръжения. Ще бъдат направени и нови изследвания на водата, защото жителите на Момин проход протестират, че не могат да ползват водата в домакинствата си.