Плътна пелена от смог покрива Хонконг почти непрекъснато. Жителите на града са свикнали дотолкова със замърсения въздух, че според тях вкусът му не се различава от този на чистия.
По време на маратона през февруари един от участниците почина. Мнозина обясниха случая с недостиг на кислород. Замърсяването създава много сериозни дихателни проблеми особено при децата.
Напоследък смогът в града хвърля сянка и върху репутацията му. Често туристите не могат да се полюбуват на панорамата от небостъргачи заради слабата видимост.

Екип от университета в Хонконг прави изследване на химическия състав на въздуха. Той са оказа "бульон" от химикали, в който има и серен двуокис, и азотен окис, и други, твърди частици, които проникват дълбоко в белите дробове. Смята се, че мръсният въздух навлиза от делтата на Перлената река, една от най-продуктивните индустриални зони в Китай. В фабриките там се произвежда едно трета от стоките за износ.

В Хонконг, обаче, има и доморасло индустриално замърсяване. То се дължи на енергийните централи, на интензивното автомобилно движение в центъра, на корабите в пристанището, чието гориво е с високо съдържание на сяра, и дори на високите сгради, които задържат помежду си нечистия въздух.

Първата стъпка към разрешаване на екологичната криза в Хонконг е подписната регионална спогодба с Делтата на Перлената река за намаляване наполовина на вредните газови емисии в атмосферата до 2010 година.