Силите на Северния съюз предприеха атака от три страни срещу град Кундуз след провала на вчерашните преговори за предаването на града от талибаните.

Заедно със сухопътната офанзива, американските самолети са обстрелвали през нощта и рано тази сутрин позиции на обсадените в града талибани и чуждите наемници в техните редици.
Говорител на Пентагона съобщи, че американските военно въздушни сили са бомбандирали талибанските военни сили, тунели и скривалища.

Телевизия “Ал Джазира” съобщава за десетки убити при въздушните удари.

Бойците на Обединения антиталибански фронт предприеха атаки откъм Ханабад, Пул-е-Банги и Дашт-и-Арчи. 
Настъплението бе предприето след като вчера се провалиха преговорите за предаването на около 15 хиляди бойци на ислямските милиции и чужди наемници.

Сведенията за причината за неуспеха на преговорите са противоречиви.
Според вътрешния министър на Северния съюз Юнис Кануни, провалът се дължи на факта, че талибаните се опитали да всеят разкол в редиците на опозиционните командири.

Други информации сочат, че преговарящите страни не могли да постигнат съгласие за съдбата на чуждите наемници.
От Северния съюз били склонни да пуснат предалите се талибани да се върнат по домовете си, ако предадат наемниците, но чужденците, предусещайки съдбата си, се заклели, че ще се бият до последен дъх. 

По данни на ОАФ те са около 2000 и са част от ислямската бригада, създадена от Осама бен Ладен.
Наемниците настояват да им бъде открит коридор, за да преминат към зоните, контролирани от талибаните в южната част на Афганистан, където може би все още се укрива бен Ладен. 

Съединените щати от своя страна били категорично против освобождаването на хилядите наемни бойци.
Америка се опасява, че те отново ще се включат в бойните действия.

Въпреки противоречивите данни, от вчера около 300 талибански бойци са пресекли фронтовата линия и са се предали на Северния съюз.
Араби, пакистанци и други чужди бойци, лоялни към Осама бин Ладен, ще бъдат закарани в лагери, докато Алиансът и американските власти решат какво да правят с тях.

Талибаните са съгласни да предадат последната северна крепост Кундуз, заявиха анти-талибански общественици.
Агенция “Ройтерс” уточнява, че талибаните са около 14 000, но добавя, че Кундуз все още не е изцяло под контрола на ОАФ.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!