Причината са свлачищни процеси и срутвания по линиите.

БДЖ предприема промени на някои от маршрутите си, за да осигури безопасността и сигурността на пътниците.

"Гражданска защита" предупреди за възможност от преливане на реките в Шумен. Назанчени са наблюдатели, които да алармират, ако се налага евакуация на населението. В Силистра са наводнени над 300 къщи, стопански постройки и административни сгради. Заради усложнената обстановка в Силистренско от там предупреждават да не се пътува към областта, освен ако не е наложително.

Критично е положението в силистренското село Иширково. Всяка втора къща е наводнена. Близо 2 метра е водата в училището, читалището и детската градина в селото.

Пътят до селото е непроходим. Гинка и Господин Недеви са останали изолирани от придошлата вода. Успели да спасят двете си внучета на горните етажи на къщата.
"Ако се оправи пътя ще търсим някаква помощ - водна помпа, за да източим водата, но докато водата не се изтегли от двора - в омагьосан кръг се въртим -ние я изхвърляме - тя пак се връща обратно", споделя Гинка Недева.

Въпреки опасността, тази нощ те ще останат в дома си.

За справяне с бедствието са мобилизирани всички налични екипи от пожарната, но техниката не стига. Изпратени са и екипи на "Гражданска защита"-Кърджали. Ще се работи цяла нощ, за да се предотвратят нови наводнения.

Проливен дъжд се изля над Шумен тази нощ. Наводнени са десет къщи от близкия до града квартал "Макак".

"Вследствие на проливните дъждове се е вдигнало нивото на подпочвената вода и всички мази масово са пълни с вода и то доста. Залети са дворовете, които са селскостопански, около реката", казва Стела Иванова, главен специалист от община Шумен.

Ако валежите продължат от "Гражданска защита" имат готовност да евакуират жителите на с. Хан Крум.

Проливен дъжд валя отново и в Карловско. Според кмета на общината, положението е близо до бедствено. В Калофер вали дъж и градушка и хората на смогват да отводнят домовете си. Тунджа е придошла, заради разрушена подпорна стена.

Повече от два милиона души в 57 общини са засегнати от бедствията само от 25 май досега, съобщи за Би Ти Ви председателят на "Гражданска защита" генерал Никола Николов.

Нанесени са щети за стотици милиони левове.

Според генерал Николов, държавата вече помага на най-засегнатите семейства, но без финансова помощ от европейските фондове трудно ще бъдат възстановени инфраструктурните съоръжения.

Вчера, страната ни поиска 75 милиона евро помощ от Европейския съюз за преодоляване на щетите от природните бедствия.

Оценката на щетите от наводненията през последните седмици показва, че пораженията са толкова големи, защото предварително не са били взети мерки за намаляване на водата в язовирите, почистване на коритата на реките и поддържане на отводнителните съоръжения. Още през февруари до всички, които използват водни обекти, и до областните управители и кметовете са били изпратени указания за проверка и обезопасяване на водните съоръженията, които на много места не са изпълнени. Виновните обаче не са наказани.

"По наказателен кодекс има право на глоби и санкции, но откровено казано от практиката, която имаме в минали случаи, в които сме ги налагали, след това съдът ги е оправдавал, щото се изисква много сложна процедура, за да се наложи такава глоба, а в края на краищата и глобата не решава въпроса. Всеки може да плати глобата, но проблемът остава", казва ген. Никола Николов, председател на ДА "Гражданска защита".

Според генерал Николов, най-доброто решение за България е по западен образец да се създаде единна институция за помощ на хората при всяка обстановка, както и единна система за спешни повиквания за пожарната, МВР, при здравни проблеми или природно бедствие. Тази идея бе обмисляна при предишното Народно събрание но не се стигна до нейното гласуване.

Цялата тема за щетите, нанесени от наводненията, за отговорността и за прогнозите как ще се променя климатът в България през следващите години, можете да видите в "Би Ти Ви Репортерите" в неделя от 19 часа.

Столичната организация на БЧК разкри временни пунктове за набиране на средства за районите, които пострадаха от дъждовете.

От днес до неделя желаещите могат да дарят средства до 20 часа вечерта на площад "Света Неделя" и на кръстовището на булевардите "Патриарх Евтимий" и "Витоша".

Доброволците от Българския червен кръст използват възможността да раздават и безплатни брошури за това как да действаме при бедствия, аварии и катастрофи.
Днес, обаче голяма част от хората заобикаляха и дори не изслушваха момчетата от червения кръст, уплашени, че и за брошурте ще им искат пари. А дарителите не бяха много.

Най-често пред касите на БЧК заставаха възрастни хора, трогнати от нещастието на хората, загубили домовете си от наводненията.

Американската агенция за международно развитие отпусна 50 хиляди долара помощ за пострадалите от наводненията в България.

Средствата идват по искане на посолството на Съединените щати в София.

Червеният кръст ще координира закупуването и предоставянето на необходимите помощи.