Прехвърляното им три години след края на войната в Косово стана възможно след подписаното в петък споразумение между Белград и представителите на ООН в областта.

По-голямата част от затворниците са осъдени за терористични действия и убийства на сърби по време на косовския конфликт. 104 албанци изтърпяваха присъдите си в Ниш, а 41 - в затвора в Сремска Митровица. Те трябва да излежат в Косово останалата част от присъдите си. Премиерът на Косово Байрам Реджепи обаче твърди, че затворниците, за които се установи, че са невинни, ще бъдат пуснати на свобода.
Седем албански затворници не са поискали да бъдат преместени. Постигнатото споразумение предвижда също сръбски затворници, които са задържани в затвори в Косово, да бъдат преместени в Сърбия. Въпреки това косовският президент Ибрахим Ругова заяви, че няма да има никакви размени и нито един от затворените сърби няма да бъде пуснат. Преместването на албанските затворници в Косово преди 31 март беше сред главните условия от страна на САЩ за продължаване на помощта за Белград.