Най-тежко е положението в село Драгиново. Източната част на селото снощи беше пометена от огромна вълна. Над близо 4-хилядното село Драгиново водата се събира от няколко дерета. Снощи воден стълб с ширина 80 метра и височина 4 метра връхлита домове в източната част на селото. Наводнени са първите етажи на повече от 200 къщи.

Ден след градушката Драгиново е потънало в кал, навсякъде има пречупени огради и клони, сушаща се покъщнина и дори премятан от водната стихия камион.

"Тъй като няма хидротехническо съоръжение, единствено си го обяснявам с голям водосъбирателен район, където водата се е подприщила и тръгва към Драгиново и тази улица", казва инж. Кръстю Кичов - началник на "Гражданска защита", Пазарджик. 

Водосборният канал, минаващ през селото се оказва малък и тесен, за да прекара водата от деретата.

"Той трябва да бъде уширен и изправен, за да може да поеме този поток от вода", пояснява Иван Димитров- областен управител на Пазарджик. 

Техника и хора почистват наносите и разчистват изровените терени. От БЧК са готови да дадат  палатки, одеала, дрехи и храна на нуждаещите се. 6 екипа ще описват щетите до утре. От общината ще предложат на сесията на Общинския съвет в понеделник част от капиталовите разходи от строителната програма да бъдат пренасочени в Драгиново.

"Няма да бъде по- малко като левов еквивалент от 40 хиляди лева", казва Атанас Водев - и. д. кмет на Велинград. 

Това е третото бедствие, което сполетява района и което хората тук ще помнят.

Нивото на Русеснки Лом е спаднало с 30-40 сантиметра. Отпадна опасността реката да залее западната промишлена зона на Русе. Започна укрепването на диги и създаването на нови временни препятствия, които да ограничат разлива на реката. Все още е кризисна ситуацията в Ивановска и Русенска община, където Русенски Лом заля земеделски земи и наводни много къщи. Отводняването им ще започне, след окончателното отдръпване на реката. Пътят през Басарбово остава затворен. Навсякъде, където има проблеми по пътищата има полицейски постове, които предупреждават хората за опасността.

Българската православна църква призовава да се помогне на пострадалите от наводненията.

Светият синод призовава всеки да помогне на бедстващите с храна и вещи от първа необходимост.

Или с дарения по специално създадената за целта банкова сметка на Българския червен кръст.

Част от семействата, които останаха без къщи по време на поройните дъждове в Шуменско, вече се настаняват във фургони, доставени от "Гражданската защита". Временните домове са без течаща вода, а електирчество се прекарва в момента.

Легла и завивки ще дарят от Българския червен кръст.

Във фургона ще бъде прекаран ток. За вода и тоалетна семейството на Тахир ще разчита на съседите.

13-годишният Аднан разказва, че още сънува дома си, който водата отнесе само преди седмица.

Лятото и есента семейството ще живее във фургона. Страшното според Тахир ще дойде зимата, когато тук трудно ще може да се оцелее.

Семейството на Тахир благодари на хора, които след излъчения по Би Ти Ви репортаж специално са дошли до Бял бряг за да им дарят средства.

Още 4 семейства ще заменят домовете си с фургони. Всички живеят с надеждата, че държавата ще им предостави строителни материали или ще им отпусне средства за да построят отново домовете си.

Обстановката във Великотърновска област, след наводненията, постепенно се нормализира. В най-засегнатите райони обаче, много от хората не могат да влязат в домовете си.

Шести ден след наводнението в село Бутово къщите продължават да се рушат. А пострадалите от стихията семейства сами разчистват съборените постройки.

"Ами оправяме се, оправяме се - приятели, роднини, както можем. Със собствени сили не мога да се оправя. Туй е много работа", казва потърпевшият Богдан Атанасов.


Все още под руините стоят личните вещи и дрехите на хората.

За настаняване на тези, които няма къде да живеят, са доставени 8 фургона.

"Фургоните не са в нормално състояние и аз затова отказах допълнително доставяне", каза кметът на с. Бутово Владимир Владимиров.


В останалите места обстановката във Великотърновска област постепенно се нормализира. Втори ден продължава разчистването на наносите под моста на река Янтра между Горна Оряховица и село Първомайци.

След привършването на взривовете, водолази ще направят оглед на колоните на моста, за да се установят повредите по тях.
Поройните дъждове в Търговищко унищожиха хиляди декари земеделски площи. Най-пострадали са есенниците, а за стопаните това означава огромни парични загуби.