Пшеничните масиви в Добричка област са заразени от фузариум в резултат на падналите дъждове, които са довели до развитието на гъбата. Според специалистите, щетите ще бъдат минимални и няма да доведат до рязко намаляване на добивите от зърно.

От Регионалната дирекция по растителна защита в Добрич извършват обследване на полетата в областта. Засечени са масиви, в които се развива фузариума, но процентът на засегнатите посеви е едва 1-2.

"Фузариумът е болест, която се появава, почти да кажа всяка година имаме този проблем, но не е голям проблем. Заразяването става по време на цъфтежа на пшеницата, разбира се съчетано с метеорологичните условия, или по-точно с дъждовете или с по-високата влажност на въздуха", пояснява ст.н.с. д-р Костадин Костов - селекционер на пшеница.

Според специалистите няма устойчиви сортове пшеница на заразата. В света няма и препарат, който да дава стопроцентва сигурност за защита. И все пак, ако стопаните спазват някои изисквания, вероятността от загуби са минимални.

"Хората трябва да спазват първо сеитбооборота, защото ние правим големи грешки в последните години. И да се спазва агротехниката на културата. Т.е. трябва да се слагат торове, предварително, фосфорни, след това да се заорават растителните остатъци, да се обеззаразяват семената, а пролетните грижи - да се подхранва, да се пръска със съответните листни торове и, разбира се, да се следи развитието на културата", съветва ст.н.с. д-р Костадин Костов.

Над 1 мил. декара в Добричка област са засети с пшеница, а очакваните добиви за тази година са над 300 килограма от декар.