В грипната обстановка като усложнение много хора получават възпаление на синусите. Синуитите пък "вървят" и с развитие на полипи. Най-честите симптоми на възпалените синуси са продължителната хрема, запушването на носа и появата на мъчително главоболие.

"При мен проблемът беше чести главоболия, които имах от началото на декември. Болки в ухото. Посъветваха ме да направя рентгенова снимка. Направих. Там се видя засенчване на левия синус, при което съветът беше  да се направя пункция. От тази пункция всъщност нищо не изтече. По този повод съм тук”, каза Елмира Хаджиева.

"Това, което се установи при пациентката, е, че има силно изкривяване на носната преграда наляво, там където е и синуитът. Тази носна преграда до голяма степен благоприятства хронифицирането на възпалителния процес, тъй като тя възпрепятства нормалното изтичане на секрета от отворите на синусите. От компютърната томография, която тя е направила, се вижда, че левият максиларен синус е изпълнен с полипозни маси”, коментира оториноларингологът проф. д-р Румен Бенчев.

Елмира вече е с изяснена диагноза и може да пристъпи към лечение: "Започваме с антибиотици. Ще се наложи и хирургическа намеса”, заяви тя.

"Това, което следва при нея да се направи, е изправяне на носната преграда. Без да се изправи носната преграда, не е възможно да се стигне до синусите”, обясни д-р Бенчев.

Полипите в носа ще бъдат отстранени с модерна ендоскопска техника, при пълна упойка и постоянно наблюдение.

"На практика веднага след операцията носът се отпушва и пациентът се чувства значително по-добре. Истинският ефект ще се почувства напълно няколко дни след операцията, тъй като първите дни пациентът е с тампони”, допълни оториноларингологът.

Срещу повторната поява на полипи проф. Бенчев препоръчва пациентите да се преглеждат редовно. Така, дори и да се установи рецидив, но в начална фаза, може да се излекува медикаментозно, без да се стига до втора операция.