Отпуснатите допълнително 8 млн. лв. от Комисията за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи ще покрият разходите по възстановяването на най-сериозно засегнатите обекти, които крият потенциална опасност, каза Хюсменова. По думите й, до края на годината комисията ще разполага с 15 млн. лв. Министър Филиз Хюсменова заяви, че е недопустимо да бъдат изхарчени в средата на годината всички пари, заделени за бедствия и аварии.

Според ген. Кирил Войнов, директор на Националната служба "Пожарна и аварийна безопасност", една от причините за големите бедствия е липсата на системна практика за почистване на коритата на реките.

Вчера беше обявено бедствено положение в община Мездра. Река Искър заля градския стадион, наводнени са 3 жилищни квартала и индустриалният квартал на града. В град Роман е изградена временна дига с дължина около 300 метра на брега на река Искър. В област Враца е организирано ежедневно наблюдение на язовирите. Нивото на река Огоста е повишено с около 50 сантиметра. Организирано е постоянно наблюдение на реката, която тече през общините Хайредин, Козлодуй и Мизия.

В Своге продължава обявеното бедствено положение в цялата община. Обстановката в Плевен е сложна, но не се налага обявяване на бедствено положение. Река Искър излезе от коритото си и заля крайните квартали на град Искър. Реката постепенно е покачвала нивото си и в късния следобед то е достигнало три метра. Много хора са евакуирани в съседни къщи

На днешното си заседание Столичният общински съвет ще направи оценка на щетите, които предизвикаха проливните дъждове в столицата.

Най-тежко е положението в района на Нови Искър, където се налага да се изгради дига с дължина 170 метра, за да се повиши безопасността на подстанцията в Курило. Постепенно се нормализира обстановката във кварталите "Връбница" и "Бенковски". Река Искър наводни целия район около Държавната психиатрична болница "Свети Иван Рилски" в Нови Искър. Близо 200 психично болни се оказаха изолирани без храна и без ток. Квартал "Смърдан", който се намира между комплексите "Люлин" и "Красна Поляна", беше изолиран от останалата част на града от водната стихия. Пороят заля дворове, приземни етажи, улици и подлези. Проливните дъждове в Софийско образуваха приливна вълна по река Искър.