След продължителните дъждове най-тежко е положението в района на Нови Искър, където се налага да се изгради дига от 170 метра, за да се повиши безопасността на подстанцията в Курило. Постепенно се нормализира обстановката във Връбница и Бенковски. Това каза председателят на Държавна агенция "Гражданска защита" - генерал Никола Николов.

На много места в София се работи по възстановяването и почистването, но тъй като обстановката се е усложнила, са привлечени допълнителни сили от Стара Загора, Хасково и Горна Оряховица.

По-сложна е обстановката в Своге и Мездра, където е обявено бедствено положение. Залети са около 50 къщи в Своге и 60 къщи в Мездра, но там отводняването е затруднено поради продължаващите валежи. В Мездра се подготвя надзиждане на дига, която, ако се скъса, ще залее жп линията.

В Перник язовир "Студена" се изпуска контролируемо, в района на Мизия и Козлодуй река Огоста е повишила нивото си и е заляла селскостопански площи.

Денонощен дежурен следи обстановката на язовир "Искър", през два часа се правят измервания. Голяма част от пораженията, нанесени на общините са вследствие на непочистена канализационна система.

Вече цяло денонощие продължава бедственото положение в община Своге. Все още има селища без ток и вода. Придошлата река Искър е отнесла временни мостове и е прекъснала водопроводи. Част от автобусите и камионите са били спасени, но водата е заляла изведнъж изхода от автобазата към шосето. Това, което е останало тук, в момента не може да бъде извадено.

Нивото на Искър продължава да бъде високо. Стадионът в Своге, който е на площ от 30 декара, е под вода, която снощи е достигала близо два метра. В града се опасяват, че ако се стигне до изпускане на води и от язовир "Искър" община Своге ще бъде залята от нова вълна.

Щетите от пороите само за община София възлизат на 10 милиона лева. Това съобщи столичният кмет Стефан Софиянски. Днес в столицата бе обявено кризисно положение. Според службите на пожарната и "Гражданската защита" обстановката постепенно се нормализира. Най-тежко е положението в района на Нови Искър.

Край село Славовци река Блато беше потопила под метър и половина вода околовръстното шосе на София. Водата влезе в частни домове и градини.

"Безпорно е, че положението е овладяно, тези насипи ги слагахме. Сега ще пускаме околовръстния път. Всъщност това е последната комуникация, която ще пуснем, когато още малко поизчистим", посочи Софиянски.

Двадесет и шест пожарни и десет моторни помпи работят без почивка в цяла София. Към тях се присъедини и техника на общински и частни фирми.

"Денонощно ще работят екипите, за да можем да отводним наводнените сутерени, приземни етажи и да може столичани да се върнат към нормален ритъм на живот", заяви полк. Васил Василев,  директор на Пожарогасителни и аварийни дейности в София. 

Стихията заля градините и къщите на десетки хора като Илиян Илиев от Славовци. Той прекарал безсънна нощ, опитвайки се да изпомпва водата от дома си, но без успех.

"Има грешка в действията от страна на собственик на някакви крави в Требич, които за да ги предпази, той е отпушил тази дига отсам, копнал дигата и това е цялата работа от това. И се дигаме нагоре, кокошки, прасе, всичко се мести", посочи Илиян. 

Под водата той загубил хладилник и фризер. Според столичния кмет, оценката на индивидуалните щети по домовете на хората ще започнат от идната седмица.

Община Мездра все още е в бедствено положение. Десет села по поречието на реката са пострадали от наводненията. Над 85 са засегнатите къщи.

Най-тежко е положението в село Ребърково, където 48 къщи са пострадали. Унищожени са земеделски земи и овощни градини. Изпомпването на водата в засегнатите села е преустановено и ще продължи при спиране на дъжда, съобщи кметът на Мездра. В града е наводнена гимназията по облекло, част от индустриалната зона, залети са и земеделски земи. Унищожени са две помпени станции за питейна вода, което ще доведе до проблеми с водоснабдяването. По първоначална оценка щетите са за над 600 000 лева. За пострадалите хора са осигурени храна и дрехи.

Река Искър излезе от коритото си и заля крайните квартали на град Искър, Плевенско. Реката постепенно е покачвала нивото си и в късния следобед то е достигнало 3 метра. Много хора са евакуирани в съседни къщи

Язовир "Искър" не е застрашен от преливане, съобщиха за Би Ти Ви от Министерството на околната среда и водита. Не са основателни и притесненията, че високата приливна вълна на река Искър е предизвикана от изпускане на вода от язовира.

Кметовете на общините на територията на София са получили предписания с мерки срещу влошаване на хигиената и хранителни заболявания поради падналите обилни валежи на територията на Софийска област и опасността от създаване на бедствено положение.