Елизабет Тейлър очароваше света с ярката си красота, с пищния си начин на живот и с неутолимата си страст към диаманти и бижута, подхранвана от мъжете в живота й, пише в. "Дейли експрес".

Плод на любовта на холивудската икона към скъпоценностите е една от най-забележителните колекции в света, която ще бъде предложена на търг през декември. Сред най-интересните бижута, търсещи нови собственици на организирания от "Кристис" аукцион, ще бъдат пръстен с 33,19-каратов диамант и перла от XIV в. Те са подарък от актьора Ричард Бъртън, за когото Елизабет Тейлър се е омъжвала два пъти.

"Без съмнение това е една от най-невероятните частни колекции от бижута в света и за нашата аукционна къща е чест да организира продажбата им", казва Марк Портър, президент на "Кристис Америка".

Оценката на колекцията е около 30 млн. долара.

Историите на скъпоценностите са не по-малко ценни от самите тях. В автобиографичната си книга "Моята любовна връзка с бижутата" от 2002 г. Тейлър пише: "Никога не съм възприемала скъпоценностите си като трофеи. Аз съм тук, за да се грижа за тях и да ги обичам. Когато си отида от този свят и те бъдат продадени на търг, се надявам, че който и да ги купи, ще им предложи добър дом".

Продажбата на бижутата ще бъде организирана от "Кристис" в Ню Йорк

на 13 и 14 декември. Преди това колекцията ще бъде представена в пътуваща изложба в Москва, Лондон, Дубай, Женева, Париж, Хонконг и Лос Анджелис. Последната спирка ще бъде Ню Йорк – в центъра "Рокфелер". Там бижутата ще бъдат изложени от 3 до 10 декември.

Част от събраните от търга на "Кристис" средства ще бъдат предоставени на основаната от Елизабет Тейлър през 1991 г. фондация за борба със СПИН. Останалите пари ще получат наследниците на холивудската звезда, която почина на 23 март тази година на 79-годишна възраст.