Уникалният гастрономически продукт тежи 3 500 килограма. Той е с дължина 4 метра и 75 сантиметра, широк е 2 и висок 1 метър. За него са били използвани повече от тон брашно, 260 килограма захар, 600 килограма масло, 24 литра ром и два милиона стафиди.

В грандиозното начинание са участвали майстори от над 100 пекарски работилници в източния германски град. Според легенадата през 18-и век подобен сладкиш е бил направен за трапезата на крал Август. В преданието се казва, че е тежал около 2 тона. Дворцовият готвач го е разрязал с нож, дълъг пет фута, т.е. с почти човешки ръст.

Потомъкът на някогашния сладкиш беше разрязан на парчета от по половин килограм и продаван на дрезденчани с благотворителна цел. Всяка порция беше с цена три евро. Посетителите на базара трябваше първо да си купят златни монети, с каквито се е пазарувало преди векове, и чак след това можеха два се сдобият с късче от сладкото произведение. Коледният базар в Дрезден датира от 1534-та година.