С предания еколози се опитват да опазят вековна гора. Само на километър от пътя Ахтопол - Синеморец в дебрите на Странджа планина е скрита тайнствена гора. Козя пътека отвежда до Самодивското дърво. Така го знаят жителите на село Синеморец още от прадедите си, разказва Димитър Селенски от екосдружението "Врис".

Според преданията на последните заселници в Синеморец около многовековния бук още от 1913 година личали тайнствени стъпки - като че ли е играно хоро около дървото.

"Незнам дали е така, но аз лично съм ги виждал.
Нещо като ореол около коренището. И тези следи са присъствали постоянно", разказва един от местните жители.

Преди векове в гората се е криела четата на Вълчан войвода, който се спускал по р. Велека до морето и причаквал в заливите турски кораби, пренасящи злато от султанската хазна. Преди няколко месеца иманяри издълбават част от кората на бука, с надежда да открият заровени съкровища.

След покушението на дървото, следите са изчезнали.

Еколозите са потресени от вандалския акт, а възрастните хора успокояват, че злосторниците ще бъдат наказани. Синеморските баби твърдят, че всеки, който е откъснал цвете или билка от поляната е прокълнат.

Според преданията от местността не трябва нищо да се взема, нито дори камък или изсъхнала пръчка. Който го направи, ще го сполети нещастие.

Човек би могъл да принесе нещо, да постои, но не бива да отнеме нищо.

Може и да не повярвате на тази история, но мистериите около Самодивското дърво, са една от най-честите теми в разговорите на местните жители.