Дебатите за генно-модифицираните организми отново ни накараха да се замислим над това какво ядем. Как да сме сигурни, че забранените в България култури не попадат в храната ни?

В Белопопци местните хора все по-често си купуват краставици и домати от селският плод-зеленчук, вместо да си ги отглеждат в двора. Здравко и Светла, които са градски деца, обаче не купуват зеленчуци от магазина. А от 8 години развиват свое стопанство.

„Някои ни се радват искрено. Други ни се подиграват, че сме станали селяни. Ние не го приемаме навътре и насериозно”, разказва Светла Несторова. Използвали са наръчници за биоземеделие и принципа "работата учи".

Отглеждат грах, аспержи, картофи, зеле, чесън, лук, моркови, боб, марули, царевица, тиквички и още десетки зеленчуци и подправки. Засадили са круша, ябълка и слива.

През седмицата за стопанството се грижи жена от селото. През зимата продуктите се замразяват. Според Светла най-трудно се гледат доматите, но си струва.

С книга в ръка са тръгнали да гледат и животни. Има зайци, пуйки, патки, гъски, пъдпъдъци и кокошки токачки. Така в момента наред с кризата, тези предприемачи трябва да подготвят инструментите, да се за разсада и да отразят поредното нападение на семейство язовци. Въпрос на избор.