Виновници за оживлението бяха десетки магарета, облечени в костюми, а поводът беше фестивал в чест на трудолюбивото животно.

Магарето, обикновено асоциирано с инат и своенравност, често става обект на безмилостно и несправедливо отношение. Поне така смятат жителите на мексиканското градче Отумба, които през последните четири десетилетия всяка година провеждат Фестивал на магарето. Така те изразяват уважението си към безмълвното търпение и издържливост на четириногото. С годините събитието става по-мащабно и дори прераства в международно.

Празненствата започват със състезание по поло между два местни отбора. Вместо коне участниците са яхнали магарета, а вместо стикове използват метли. Според играчите, магаретата се справят не по-зле от конете. След полото идва ред на надбягването с магарета. Тук животните показват своенравния си нрав, като мятат повечето от жокеите на земята.

Последното и най-популярно мероприятие е парадът, на който магаретата дефилират с костюми. Тази година някои от участниците бяха облечени като известни мексикански и чуждестранни личности, като президента на Мексико Висенте Фокс, Осама бен Ладен и Фидел Кастро.