Във все повече европейски страни нараства натискът над властите да узаконят употребата на канабис. Ако това се осъществи, типичните за Холандия кафенета, в които се позволява пушенето на марихуана, може да се появят и в други държави. Холандски търговец на канабис организира курсове за чужденци как да отворят и управляват едно такова заведение в родината си.

В петдневния семинар засега са се включили десетина ентусиасти. Курсът се провежда в леко задимена атмосфера и е организиран от дългогодишния търговец на канабис Нол ван Схайк, собственик на три кафенета в Холандия, в които се продава лекия наркотик. Сега той се опитва да отвори подобно заведение във Великобритания и да предаде опита си на желаещите да се впуснат в същия бизнес. Занятията се провеждат в кафенето на преподавателя. Курсистите се опитват да следят внимателно обясненията, докато с наслада пушат учебните пособия.

Подобно на всеки друг бизнес курс, ван Схайк им изнася лекции за видовете продукти и ценообразуването, и най-вече - за качествената стока. Учениците обаче проявиха най-голям интерес към дегустацията на продуктите. По-голямата част от тях са британски граждани. Всички те са единодушни, че забраната на канабис не решава проблема с употребата на наркотици, а напротив - задълбочава го.

Миналата година британското правителство заяви намерението си да облекчи закона за леките наркотици, като позволи употребата им за медицински цели и вече не предвижда арест за притежаването им.