В института е и най-старата винарска изба на Балканския полуостров.

Избата е построена преди 122 години. Тя се намира на 8 метра дълбочина, а стените й са дебели 3 метра. Така през цялата година температурата е 10-12 градуса - най-добрата за зреене на виното.

"Това е най-хубавото вино, което се произвежда в България - реколта 2000, произведено от грозде от сорта шардоне, набрано от района на Преслав", казва инж. Камелия Манолова. 

Във виното има 1000 вещества, от тях зависи вкуса и качеството на виното. Пътят на българските вина към Европа започва точно от тази лаборатория.

"Ако самият производител, който се е обърнал към нас не мине през нашата лаборатория, просто не може да получи сертификат за износ", обяснява лаборантката Ани Иванова. 

За да стане хубаво виното трябва да зрее в дъбови бъчви. Богатството на Националния институт по виното е друго. Той притежава бутилки, пълни с мавруд, който е на възраст 60 години.

Тези бутилки не се продават, а се подаряват само на ценители. На Запад цената на една бутилка 60-годишен мавруд е 3000 долара.

"Това вино не е окислено, то е меко, то е кръгло, то е дълго, със много голям букет. В букета са чувстват нотки на стар тютюн. И това е виното на Господа", казва директорът  Кирил Фръцков.